Slovenački premijer najavio oporezivanje aktive banaka

Dodajte komentar

Premijer Slovenije Robert Golob najavio je uvođenje poreza na bilansnu sumu banaka, nakon nagađanja o tome kako će bankarski sektor pomoći u obnovi.

„Uvodi se novo oporezivanje u cijeloj Evropi, i Slovenija će ići u tom smjeru, najvjerovatnije u zakonu o obnovi i razvoju, gdje će oporezivanje banaka biti 0,2 odsto. Svi znamo da su banke danas na neki način dobitnici, ne naglog rasta, nego posljednjih godina, i iz ugla ekstremnih profita“, rekao je Golob, koji je proteklih dana već razgovarao s ministrom finansija i upravama banaka o tome kako pridonijeti sanaciji i obnovi pogođenih područja nakon katastrofalnih poplava prije tačno mjesec dana.

„U ovom trenutku je planirano da novo oporezivanje bilansne sume banaka u iznosu od 0,2 odsto bude, s jedne strane, nešto što neće uzdrmati finansijski sistem Slovenije, as druge strane, to znači pošten doprinos finansijskog sektora obnovi i razvoju poplavljenih područja“, objasnio je dalje Golob za emisiju 24sata POP TV.

Najavio je da bi iz tog izvora godišnje trebalo da prikupe oko 500 miliona eura u pet godina. Kazao je i da će Furs onima koji budu imali status ugroženih u poplavama vratiti solidarni doprinos, osim ako se ponovo ne uvedu solidarne subote.

U uspjehe ove vlade Golob je ubrojio i početak povećanja kamata slovenačkih banaka na depozite, do kojeg je došlo nakon sastanka s bankarima, te naglasio da one više nisu najniže u Evropi. Ponovio je da će se morati da iskoristi sva moguća sredstva kako bi se osigurala odgovarajuća finansijska konstrukcija za sanaciju i obnovu, a prema njegovim riječima, državna poduzeća pomoći će i u politici dividende.

„Između 4,7 milijardi eura, koliko bi trebala biti direktna šteta, i 6,7 milijardi, koliko bi trebalo da bude namijenjeno za obnovu i razvoj – odnosno za dvije milijarde tražićemo izvore u zaduživanju. Jedan od oblika svakako može biti izdavanje dugoročnih državnih obveznica, ako bude potrebno, ali nije nužno“, naglasio je.

Prema Golobovim riječima, prva službena procjena štete znaće se idućih dana. Do sada su dobili podatke iz 110 opština, koje su imale rok do 1. septembra, a gotovo 70 još nije ispunilo taj zadatak.

„Produžićemo rok, ali do 5. septembra moramo imati podatke. Tek tada ćemo moći da govorimo o prvim preliminarnim procjenama štete“, rekao je dodavši da su do sada dobili 340 miliona eura depozita od iz privrede.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *