Prva emisija zelenih obveznica na Banjalučkoj berzi

Dodajte komentar

Banjalučka Naša banka biće prva u Bosni i Herceegovini koja će emitovati zelene, odnosno ESG (životna sredina, društvo i korporativno upravljanje) obveznice.

Naša banka će emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi nastojati da prikupi sedam miliona KM koje namjerava da upotrijebi za odobravanje kredita za proizvode povezane sa održivim razvojem, odnosno sa smanjenjem emisije CO2.

Na ovaj način banjalučka banka, koju je nedavno preuzeo novosadski Galens Invest, postaće prva finansijska institucija u regionu koja je na lokalnoj berzi prikupila sredstva. Do sada je zelene obveznice jedino emitovala ljubljanska NLB, ali na međunarodnom tržištu, u Luksemburgu, u iznosu od 500 miliona eura.

Naša banka emitovaće 70.000 obveznica pojedinačne nominalne vrijednosti 100 KM, ukupne nominalne vrijednosti 7.000.000 KM. Dospijeće emisije je sedam godina, a kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 5,15 odsto. Cijena po kojoj investitori upisuju i uplaćuju obveznice formiraće se na berzi, po metodi kontinuirane javne ponude (višestruke cijene) u skladu sa Pravilima Banjalučke berze, s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 100 KM.

Emisija će se smatrati uspješnom ako u roku predviđenom za upis i uplatu bude upisano i uplaćeno najmanje 60 odsto ponuđenih obveznica.

Iz Naše banke navode da je cilj prve emisije ESG obveznica smanjenje emisije CO2, a prikupljenim novcem kroz dvije kreditne linije finansiraće se dugoročni krediti za nabavku proizvoda koji rezultiraju smanjenjem emisija CO2 za fizička lica i za pravna lica.

“Namjena tih kredita je, između ostalog, vezana za nabavku toplotnih pumpi, solarnih panela, električnih automobila, kao i sve ostale namjene koje dovode do umanjenja emisije CO2, uz mogućnost refinansiranja faktura za osnovna sredstva plaćena najviše 12 mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva za kredit”, navode u Našoj banci.

Očekivani efekti su jačanje i disperzija kreditnog portfolija kao i jačanje pozicije banke na tržištu finansijskih usluga uopšte, te zadovoljavanje potreba klijenata na tržištu BiH, kao i uključenje u primjenu ESG principa u poslovanju banke.

Validator koji će utvrditi ispunjenost ciljeva prve emisije ESG obveznica je kompanija ENOVA iz Sarajeva.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *