Šef Carrefoura: Razdoblju stabilnih cijena hrane došao je kraj

Dodajte komentar

Poskupljenje hrane u Francuskoj vjerovatno će znatno popustiti od januara zahvaljujući pregovorima trgovaca i proizvođača, ali razdoblju stabilnih cijena došao je kraj, upozorio je šef francuskog maloprodajnog lanca Carrefour-a Aleksandre Bompard.

Prošle nedjelje Bompard je upozorio da su Francuzi zbog visokih cijena znatno smanjili kupovinu osnovnih potrepština.

Maloprodajni trgovci i proizvođači u Francuskoj prebacuju krivicu jedni na druge, a vlada podsjeća da su cijene brojnih sirovina padale u proteklim mjesecima.

Šef Carrefour-a upozorava pak da će zbog klimatskih i geopolitičkih faktora cijene hrane i u sljedećim godinama rasti snažnije nego u proteklim decenijama, kada je njihov rast varirao između nule i jedan odsto.

„Mislim da je razdoblju stabilnih cijena hrane došao kraj“, poručio je.

Inflacija bi od januara trebala znatno da oslabi, rekao je Bompard za televiziju BFM, zahvaljujući vladinoj inicijativi da se redovni pregovori trgovaca i proizvođača pomjere za šest mjeseci, s marta na septembar, prenosi Seebiz.

Rast cijena hrane trebao bi se spustiti znatno ispod 10 odsto, prema pet odsto, dodao je predsjednik uprave i izvršni direktor francuskog maloprodajnog lanca.

U avgustu je hrana poskupjela 11,1 odsto, a stopa inflacije iznosila je 4,8 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *