Njemačka gubi status automobilske velesile

Dodajte komentar

Njemačkoj prijeti gubitak statusa velesile automobilske industrije, upozorila je predsjednica Njemačkog udruženja automobilske industrije (VDA) Hildegard Mueller, uoči sajma IAA Mobility.

Njemački proizvođači možda i mogu opstati bez reformi, ali Njemačka bi izgubila status automobilskog centra, rekla je Mueller za dpa.

Ključni su problemi po Mueller prekomjerna regulativa, spore političke odluke i nepostojanje pravnog okvira za pitanja poput vještačke inteligencije.

Na prvom je mjestu ipak struktura troškova, rekla je, zbog koje međunarodna konkurentnost Njemačke „dramatično“ slabi.

Naročito su troškovi energije znatno veći u Njemačkoj nego u drugim velikim proizvođačima automobila, precizirala je Mueller.

Automobilska industrija traži od države da privremeno subvencioniše cijenu električne energije kako bi spriječila odlazak proizvođača baterija i poluprovodnika iz Njemačke, odnosno kako bi privukla strane kompanije u najveću evropsku privredu.

Prošle sedmice vlada je kompanijama najavila poresko rasterećenje u visini od 32 milijarde eura u naredne četiri godine, ali subvencije za struju su još predmet rasprava.

Sajam IAA Mobility okuplja proizvođače automobila, dobavljače, tehnološke firme, ali i političare, napominje dpa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *