“Cijene goriva ne mogu biti alibi crnogorskim oligarsima, vlasnicima lanaca, da imaju najveće marže u Evropi”

Dodajte komentar

Cijena goriva utiče na cijenu maloprodajnih robnih usluga, ali ne može biti nikome, pa ni crnogorskim oligarsima, vlasnicima maloprodajnih lanaca alibi da imaju najveće marže u Evropi što je notorna činjenica, rekao je u Bojama jutra Ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Kaže da i kada smo imali smanjenje akciza na gorivo nismo imali adekvatan odgovor privrede i maloprodajnih lanaca, nisu smanjili cijene svojih proiuzvoda.

Crna Gora je, dodaje on, mala ekonomija, koja ima probleme sa sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom i lancima snabdijevanja.

“Enormne marže i profiti koji se vide u bilansima pokazuju da nikad veći nisu bili prihodi maloprodajnih lanaca koji drže 85 odsto u Crnoj Gori. Lidl svi očekujemo, jer tamo gdje Lidl dođe cijene budu manje 15-30 odsto u startu”, zaključio je.

Ističe da je ministarstvo imali inicijativu u vidu zakona o solidarnom doprinosu, gdje su išli ka tome da oporezuju ekstra profit ostvaren na ovakvim enormnim maržama.

“Taj zakon je maltene doveo u vezu obaveze koje će morati da se plate od strane tih lanaca državi sa povećanjem njihovih marži. To je bio šou od napada i ćutanja medija. Sad neki pitaju šta ćete da uradite tim povodom? Ta inicijativa će biti ponovo aktivitrana. Možda će neka druga vlada imati neke druge mjere”, rekao je Damjanović.

Cijene goriva “nisu baš rekordne”

Kada je riječ o cijenama goriva i akcizama, Damjanović poručuje da je sada cijena dizela manja nego kad smo imali prvo smanjenje akciza.

“Kada uporedimo cijene maloprodajne goriva sa regionom, Kosovo i Albanija su iznad nas, Makedonija i Bosna i Hercgovina ispod, a Srbija i Slovenija su u istoj visini kao i mi”.

Damjanović je rekao da pažljivo prate dešavanja na tržištu nafte i naftnih derivata.

“Ukoliko bude većih poremećaja intervenisaćemo. Jeste činjenica da se više puta povećavala cijena goriva, ali je kod dizela u visini onoga kada smo je prvi put smjenjivali prošle godina. Nisu baš cijene rekordne”, tvrdi on.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *