Istanbulska berza ruši rekorde IPO-a, nadmašila London i Frankfurt

Dodajte komentar

Istanbul je u 2023. daleko nadmašio mnogo veće berze, poput Londona, Frankfurta ili Milana, u privlačenju inicijalnih javnih ponuda (IPO) iakok su uslovi za izlazak na berz globalno bili uglavnom loši.

Čak 30 kompanija ponudilo je prvi put ulagačima svoje dionice na Istanbulskoj berzi kumulativno prikupivši 1,9 milijardi dolara kapitala, podaci su Dealogica.

Među deset najboljih

Volumen realizovanih listiranja lansirao je Istanbul među deset najboljih svjetskih IPO lokacije u 2023, ispred daleko većih tržišta zapadne Evrope i Južne Koreje, piše Financial Times. Podsticaj tome dao je snažan interes malih ulagača koji traže alternative za investicije zbog dvocifrene inflacije koja je u julu dosegla gotovo 50 odsto.

Neortodoksna ekonomska politika turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana natjerala je mnoge strane ulagače na odlazak, ali mali investitori su se okrenuli berzi u nadi da će velikim povratima nadoknaditi štete od inflacije i pada lire.

Uspjeh Istanbula, jednako kao i Rumunije i Indonezije, samo naglašava neuspjehe velikih berzi. Poređenja radi, u IPO-ima u Londonu firme su prikupile samo 967 miliona dolara, a u Frankfurtu 1,1 milijardu dolara.

Prema pisanju FT-a, broj ulagača u turske dionice više se nego učetvorostručio na 5,1 milion od početka 2019, brojke su Turskog udruženja tržišta kapitala. Vlasništvo pojedinačnih investitora nad cjelokupnim tržištem dionica u tom periodu se udvostručilo, na 38 odsto. Velika potražnja podstakla je rast cijena. Indeks Bist 100 porastao je za 318 odsto od početka 2022. godine, 104 odsto u američkim dolarima, pokazuju podaci FactSeta.

“Jednom kada počnete, ljudi se pridružuju igri. Poduzeća srednje veličine gledaju kompanije koje su generalno u istom prostoru i slične veličine i misle ‘ako ovi to mogu, zašto ne mogu i ja?'”, rekao je FT-u Kerem Turunč, izvršni partner u advokatskoj kancelariji Turunč, specijalizovanoj za korporativne transakcije.

Novouvrštene firme redom su bilježile velike dobitke, pa je posljedično Bist IPO indeks, koji prati kompanije uvrštene u posljednje dvije godine, skočio više od 550 odsto u lirama od početka 2022, podaci su Refinitiva.

Teško do kredita banaka

“Lokalni promet sada je nevjerovatno visok i to je pridonijelo broju uvrštenja na tržište”, rekao je rukovodilaca prodaje institucionalnih dionica u investicijskoj banci u Istanbulu ÜNLÜ & Co Tunč Jildirim. Dodaje da lokalni ulagači dionice, automobile i nekretnine vide kao ključna “mjesta za čuvanje svog novca”.

Istovremeno, firme su se kapitalu na berzi okrenule zbog otežanog pristupa bankovnim kreditima po razumnim kamatnim stopama. Prethodnih sedmica, lanac kebaba Baydöner prikupio je 14 miliona dolara u IPO-u, a proizvođač keramičkih pločica Kaleseramik u julu 101 milion dolara.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *