Zajednica opština: Prepoznati značaj projektne dokumentacije u kapitalnom budžetu

Dodajte komentar

Zajednica opština Crne Gore je upozorila, da je investiranje u projektnu dokumentaciju za krupne razvojne projekte dostupno je samo manjem broju opština, pa je veoma važno stvoriti pogodnije uslove za njeno finansiranje iz kapitalnog budžeta države.

Ako opština ima idejni i revidovani glavni projekat, povećavaju joj se šanse za povlačenje bespovratnih sredstava iz EU i drugih fondova za za izgradnju velikih infrastrukturnih objekata koje bi, inače, teško mogla finansirati iz drugih izvora, ističu u Zajednici opština Crne Gore.

– Opštine i sada mogu predložiti da se njihova projektna dokumentacija finansira iz kapitalnog budžeta države jer je to jasno propisano Vladinom odlukom o načinu izrade kapitalnog budžeta i kriterijumima za izbor kapitalnih projekata. Problem je u tome što je revidovani glavni projekat tom odlukom istovremeno propisan i kao kriterijum za vrednovanje predloga kapitalnih projekata po kome se dodjeljuje pet bodova i jedan korektivni – kazala je generalna sekretarka Zajednice Mišela Manojlović.

Kakao je navela, to znači da opština koja je predložila finansiranje revidovanog glavnog projekta, primjenom kriterijuma postojanja i revizije glavnog projekta u startu dobija 6 bodova manje u odnosu na predloge za izgradnju objekata koji ga već imaju. Tako se u suštini favorizuje izgradnja, dok je projektovanje u drugom planu.

– Mi u Zajednici smatramo da bi se taj pristup trebalo djelimično korigovati radi stvaranja preduslova za apsorpciju EU i drugih fondova, a naročito predstojećeg IPARD 3 fonda koji će biti raspoloživ krajem sledeće godine. On je opštinama posebno značajan jer otvara mogućnost realizacije krupnih infrastrukturnih projekata na seoskom području koji mogu imati pozitivan lančani efekat na razvoj poljoprivrede, ruralnog, zdravstvenog i eko turizma, što je jedan od razvojnih ciljeva svih opština. Zato će Zajednica novoj 44. Vladi tražiti da prilagodi politiku izrade kapitalnog budžeta na način koji će finansiranje projektne dokumentacije učiniti mnogo izvjesnijim – navodi Manojlović.

U Zajednici smatraju da treba utvrditi određeni procenat izdvajanja iz kapitalnog budžeta koji će biti namjenjen isključivo za finansiranje lokalnih idejnih i glavnih projekata i njihove revizije. Takođe smatraju da treba eliminisati kriterijum postojanja i revizije glavnog projekta kada se vrši njihovo vrednovanje. Osim toga, veoma je važno dati opštinama rok da dopune ili isprave podatke u svojim predlozima da ne bi bili odbijeni iz formalnih razloga, ali i omogućiti prisustvo sjednicama Komisije na kojima se oni vrednuju.

– Očekujemo da će nova 44. Vlada usvojiti naše predloge po ovom i drugim pitanjima i tako poslati snažnu poruku podrške lokalnim vlastima, na šta je uostalom obavezuje i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi – zaključila je Manojlović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *