Šta je (bio) forward guidance i kako centralne banke danas komuniciraju o svojim potezima

Dodajte komentar

Forward guidance mehanizam koriste američki Fed i Evropska centralna banka (ECB) kako bi javnost obavijestili o vjerovatnom smjeru buduće monetarne politike na duži rok. Naglasak je na „vjerovatnom“, pa zato forward guidance ponekad podsjeća na popularnu formu sa društvenih mreža „reci mi a da mi ne kažeš“.

Istorijat suptilnih poruka monetarnih vlasti duži je u SAD, gdje je taj mehanizam zaživio prije dvadesetak godina, dok ECB koristi forward guidance od 2013. godine.

ECB na svom portalu daje primjer kako forward guidance deluje u praksi. Recimo, objašnjava ECB, ako centralna banka u svom saopštenju navede da će referentne kamatne stope najvjerovatnije ostati niske u budućnosti, komercijalne banke će verovatno optirati za niže kamatne stope na svoje dugoročne pozajmice, računajući da će, ukoliko zatreba, moći da se zaduže kod centralne banke po niskim stopama.

Taj primjer je, međutim, veoma zastario, uzimajući u obzir okolnosti u posljednjih godinu i po dana, odnosno rast inflacije i posledično posezanje za podizanjem referentnih kamatnih stopa u veoma neizvjesnim ekonomskim i geopolitičkim okolnostima.

Zato je ECB za sada odustala od korišćenja forward guidance, što je u nedavnom intervjuu za Handelsblatt objasnio član izvršnog odbora ECB Fabio Panetta.

„Obaveze u vezi sa budućom monetarnom politikom u dugom horizontu bile su opravdane u prošlosti (mi smo to zvali forward guidance) kada su kamatne stope bile na donjoj granici, tako da smo mogli da djelujemo samo na očekivanja budućih stopa signalizirajući da ćemo zadržati referentne stope na niskom nivou u dugom roku. Više nismo u toj situaciji. Danas se borimo protiv previsoke inflacije, a da bismo to uradili, možemo da podignemo stope onoliko visoko koliko smatramo prikladnim da bismo postigli cilj“, rekao je Panetta.

U istom intervjuu je ocijenio da postoji previše neizvjesnosti u privredi da bi se ECB bezuslovno unapred obavezala na određeni smjer svoje politike.

Ni predsjednik Federalnih rezervi Powell više nije sklon da daje dugoročne smjernice (forward guidance) u aktuelnim, neizvjesnim okolnostima.

„Želimo samo da nastavimo da se krećemo onim tempom za koji vjerujemo da je pravi“, odgovorio je na pitanje novinara posle posljednje odluke Feda da podigne referentnu stopu za 0,25 procentnih poena.

Dodao je, međutim, da neće „skidati sa stola“ ni mogućnost povećanja niti pauziranje rasta ključne stope na septembarskom sastanku. „Odluka će zavisiti od toga šta nam podaci budu rekli. To je najbolje što možemo da uradimo“, poručio je Powell.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *