NLB uplaćuje 15 miliona eura u sanacioni fond

Dodajte komentar

Ove godine NLB je spreman dobrovoljno da izdvoji 15 miliona eura u fond za podršku sanaciji i otklanjanju posljedica od nezgoda, a prije svega mogućih budućih povreda. U slučaju eventualnog uvođenja vanrednog poreskog ili drugog oblika nameta za banke, taj iznos bio bi uključen u ispunjenje ove vrste obaveze.

Ubrzo nakon katastrofalnih vremenskih nepogoda, koje su poharale veliki dio Slovenije, NLB je donirala četiri miliona eura pogođenim opštinama, dok je NLB Banka Skopje donirala 60.000 eura Crvenom krstu Slovenije i drugim organizacijama koje pomažu u otklanjanju posljedica poplava.

Pripremio je i mjere za pomoć pri oporavku i oživljavanju ekonomije, uključujući moratorijume bez dodatnih troškova, povoljniju kreditnu liniju u ukupnom iznosu od 100 miliona eura za firme, povoljnije kredite za stanovništvo, te mogućnost besplatnog prijevremenog otpuštanja depozita, podsjetili su iz banke, koja će od septembra povećati i kamate na gotovinske depozite.

NLB Grupa će i u sljedećo deceniji izdvajati 15 miliona eura godišnje za sponzorstva i donacije u regionu.

NLB, koja je u prvom polugođu ove godine na nivou grupe ostvarila neto dobit od 243 miliona eura, ne mijenja nedavne prognoze ključnih pokazatelja poslovanja i namjerava da zadrži isplatu godišnje dividende u skladu s dosad objavljenim smjernicama. To znači isplatu dividendi u ukupnom iznosu od 500 miliona eura između 2022. i 2025. godine, uključujući i već isplaćene iznose.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *