Pet načina da se riješite dugova

Dodajte komentar

Trošimo više nego što zarađujemo – često rečeno i uvijek tačno. Na primjer, Kanađani duguju 1,65 dolara za svaki dolar svojih prihoda. I to samo povećava naš stres oko plaćanja računa, pripreme hrane ili štednje za budućnost.

Evo pet strategija za brže rješavanje dugova kako biste svoj novac mogli da uložite u prave stvari.

Napravite budžet i ne mijenjajte ga: Da dug ne bi dalje rastao, zaustavite nepotrebnu potrošnju. Kada znate šta treba da potrošite svaki mjesec pomoći će vam da donesete odgovorne odluke o trošenju.

Krenite od dugova s dugom najvišom kamatnom stopom: Izlistajte sve svoje dugove za kreditne kartice, dozvoljene minuse, potrošačke kredite i druge pozajmice da biste dobili što širu sliku svoje situacije. Platite barem minimalni iznos za sve svoje dugove do datuma njihovog dospijeća. Dodajte još koji euro na dug s najvišom kamatom – obično je to dozvoljeni minus ili kreditna kartica. Time ćete brže smanjiti dug i, generalno, uštedjeti. Neki finansijski stručnjaci predlažu da prvo otplatite kredite sa najnižim saldom. Zadovoljstvo kada ih precrtate sa liste može vas motivisati da se držite plana. Ali, morate sami odrediti koji pristup vam najbolje odgovara.

Objedinite dugove: Ako imate dobar kreditni rejting kao redovan platiša, refinansirajte svoje dugove u banci ili uzmite novi kredit. Na taj način ćete odmah otplatiti sve dotadašnje dugove i sebi ostaviti samo jednu mjesečnu uplatu, obično po nižoj kamatnoj stopi. To takođe pojednostavljuje vašu situaciju što vam može pomoći u smanjenju stresa.

Pronađite načine da zaradite dodatni novac: Ako je moguće, razmislite o pronalaženju dodatnog posla dok vaši dugovi ne budu pod kontrolom ili nesetanu. I prodaja imovine koja vam nije potrebna je jedna od opcija za skupljanje novca za otplatu duga.

Razgovarajte sa svojim kreditorima: Neki zajmodavci su fleksibilni i daće vam više vremena za otplatu ili će smanjiti kamatne stope. U nekim slučajevima može čak dug sa kreditne kartice prenijeti na drugu karticu sa nižom kamatom. Iskreno objasnite situaciju kako biste dobili tačan odgovor koje su vam opcije dostupne.

Dakle, eliminacija duga zahtijeva disciplinu, planiranje i vrijeme, ali se potencijalno može dogoditi brže nego što mislite. Zato morate da:

– shvatite na šta trošite,

– kreirajte plan za eliminisanje duga,

– realizujete plan do posljednjeg eura.

Izvor: Manulife

Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *