Meta svakog dana plaća 94.000 dolara zbog povrede privatnosti

Dodajte komentar

Zuckerbergova Meta ponovno se našla na meti regulatora, ovoga puta norveških. Državni regulator rekao je da Meta krši evropska pravila o privatnosti podataka te da je ovo slučaj koji bi mogao imati šire evropske implikacije.

Zbog navedenog kršenja, norveški je regulator kaznio Metu s milion kruna (94.145 dolara) dnevno koje plaća od 14. avgusta, zbog kršenja privatnosti korisnika prikupljanjem korisničkih podataka i njihovim korištenjem za ciljano oglašavanje.

Norveški regulator je izrekao kaznu na tri mjeseca što znači da narednih 90 dana – Meta plaća penale. Naravno da se vlasnik Facebooka i Instagrama žalio na presudu i zatražio privremenu zabranu tog naloga. Međutim, kazna je važeća jer “Meta ne poštuje evropsku generalnu uredbu o zaštiti podataka (GDPR)”, rekla je Hanne Inger Bjurstroem Jahren, advokat koja zastupa regulatora.

Na ročištu je dodala kako “nema govora o tome krši li Meta pravila jer su kršenja GDPR očita”.

Meta se na sudu branila optužujući norveškog regulatora za “ubrzani proces” koji je onemogućio firmi “dovoljno vremena za odgovor”, te da je se kompanija “već obavezala da traži pristanke od korisnika”. Međutim, izgleda da od te obaveze nije bilo ništa. Regulator je i sam to rekao, navodeći da je nejasno kada će i kako Meta tražiti dozvolu od korisnika te da se u međuvremenu krše prava svih korisnika.

Norveški regulator bi kaznu mogao da učini trajnom ako proslijedi svoju odluku Evropskom odboru za zaštitu podataka i ako se taj odbor s kaznom složi. To bi takođe moglo da proširi teritorijalni opseg odluke na ostatak Evrope, ali norveški regulator još nije učinio taj korak.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *