Jobs je polovinu uspjeha sveo na jednu riječ – i bio je u pravu

Dodajte komentar

Osnivač Applea i veliki vizionar Steve Jobs napustio nas je prije gotovo 12 godina, ali još žive njegove ideje i principi poslovanja.

U “moru” onoga što je ostavio iza sebe, ponekad se nađe nešto na oko toliko jednostavno, a toliko impresivno – kao njegova izjava o tome što je osnova uspjeha.

“Uvjeren sam da je otprilike polovina onoga što uspješne preduzetnike odvaja od neuspješnih čista – istrajnost. Tako je teško. Toliko svog života ulažeš u jednu stvar. Postoje tako teški trenuci… da većina ljudi odustane. Ne krivim ih. Stvarno je teško”, izjavio je Jobs jednom prilikom.

I to je suština. Ne vrijedi ovo samo za poslovni svijet, već sve čime se bavimo. Istrajnost ne znači da ćemo biti najbolji na svijetu, da ćemo živjeti od onoga u čemu istrajemo, ali svakako znači da ćemo danas biti bolji nego juče, a sjutra bolji nego danas. Ako istrajemo. A kada se istrajnost pomiješa s talentom, dobijamo savršenu kombinaciju za uspjeh.

Nismo svi talentovani za ono što nas zanima, ali svi možemo biti istrajni.

Ako čitamo svaki dan, vremenom ćemo poboljšati koncentraciju, znaćemo bolje da se izražavamo, bolje govorimo jezik na kojem čitamo i stvorićemo “kondiciju” potrebnu za čitanje pa nam neće biti strano pročitati dvije knjige sedmično, možda i više.

Ako trčimo svaki dan, vremenom ćemo moći da trčimo sve više… Imaćemo fizičku kondiciju na višem nivou. Možda nećemo na taj način dogurati do titula u maratonima, ali za naše tijelo napravićemo najbolje moguće stvari. Ako istrajemo.

Tako nešto moguće je primijeniti na apsolutno sve. Samo ako odvojimo određeno vrijeme dnevno, makar pola sata, bićemo bolji u nečemu. To posebno važi u situacijama kad nam se nikako ne da nešto napraviti – bilo poslovno, bilo amaterski, bilo kao obavezu određene vrste.

Zato – pokušajte!

ICT Business

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *