Nakon 4 mjeseca pregovora: MMF odobrio Argentini 7,5 milijardi dolara kredita

Dodajte komentar

Nakon četiri mjeseca pregovora, Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Argentini 7,5 milijardi dolara vrijedan kredit, koji bi joj trebao pomoći u izvlačenju iz duboke ekonomske i finansijske krize.

“Izvršni odbor MMF-a dovršio je danas petu i šestu reviziju argentinskog 30-mjesečnog programa finansiranja (EFF). Odluka odbora omogućava trenutnu isplatu oko 7,5 milijardi dolara”, naveo je MMF u saopštenju objavljenom u srijedu.

Zbog ekstremne suše i političkih grešaka, Argentina nije uspjela da izvrši dogovoreni rebalans budžeta, naveo je fond. Ipak, bilo je moguće dogovoriti nove ciljeve, poput povećanja rezervi centralne banke i veću fiskalnu disciplinu.

Ministarstvo ekonomije u Buenos Ajresu mora proslijediti više od polovine novoodobrenih sredstava drugim povjerenicima, izvijestio je argentinski list “La Nación”. Kako bi podmirila kamate prema MMF, Argentina je nedavno uzela nekoliko kredita za premošćivanje u Kataru, Kini i od latinoameričke razvojne banke – CAF.

Druga najveća južnoamerička privreda je u dubokoj krizi, pored ostalog zbog prevelikog državnog aparata i niske produktivnosti u industriji. Znatno je raširena i siva ekonomija zbog čega država gubi veliki dio poreskih prihoda.

Nacionalna argentinska valuta peso već mjesecima pada u odnosu na američki dolar, a ogromni dugovi neprestano rastu. Stopa inflacije dosegnula je 115 odsto.

HRT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *