US Steel, nekada simbol američke ekonomske moći, sada se prodaje na licitaciji

Dodajte komentar

Dani su možda odbrojani za kompaniju US Steel, nekada kičmu američke ekonomije koja je, kako piše Si-En-En, sada predmet kupoprodajnog rata na licitaciji među rivalima koji nude samo delić od nekadašnje vrijednosti ekonomskog giganta.

Kompanija sa sjedištem u Pitsburgu nastala je 1901. godine spajanjem vodećih čeličana u zemlji, a projektovao ju je finansijer J.P. Morgan.

Nova kompanija postala je prva na svijetu čija je vrijednost više od milijardu dolara, što je duplo više od cijelog američkog budžeta te godine, a vlasnik Endru Karnegi postao je najbogatiji čovjek na svijetu.

Početkom prošlog vijeka proizvodila je čelik koji je pomogao Sjedinjenim Američkim Državama da postanu globalna ekonomska velesila. Taj čelik nije samo korišćen za nebodere, mostove i brane, već i za automobile, aparate za domaćinstva i druge proizvode kojima su stremili američki potrošači.

US Steel je bio toliko jaka i dominantna kompanija da je zbog nje došlo do stvaranja nacionalnih antimonopolskih zakona, formiranih u pokušaju da se održi pod kontrolom strateška i finansijska moć firme, kao i u slučaju naftne kompanije Standard Oil.

Ali posljednjih godina US Steel je pao ispod ostalih američkih čeličana i kada je riječ o proizvodnji čelika i kada su u pitanju njihove vrijednosti na berzi, iako nijedna od njih nije među 10 najvećih proizvođača čelika na svijetu.

Iako je US Steel i dalje profitabilan, kompanija se trenutno prodaje na licitaciji.

Ponude su manje od 9 milijardi dolara.

(Cordmagazine)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *