Sa dvije godine zakašnjenja: Počinje legalizacija štandova i terasa u NP Skadarsko jezero

Dodajte komentar

Čekajući vladinu saglasnost koju su dobili tek početkom avgusta, Nacionalni parkovi Crne Gore su krajem prošle nedjelje, gotovo pri kraju turističke sezone, objavili javni poziv za davanje u zakup državnog zemljišta radi postavljanja privremenih objekata na području NP Skadarsko jezero.

Već postojeći zakupci štandova na Virpazaru ovaj poziv su čekali dvije godine, čime je njihovo poslovanje bilo u sivoj zoni, na šta su ukazivali i iz Opštine Bar u više navrata, apelujući na Vladu da se ovaj poziv konačno raspiše i omogući turističkim radnicima u području Skadarskog jezera legalno poslovanje. Ranijih godina ova procedura je obično bila gotova u maju. Pobjedi je ranije rečeno iz Opštine i NPCG da su više puta tražili od Vlade da se ovo pitanje konačno rij eši, kako bi mogli raspisati poziv.

Pozivom, koji je otvoren do 17. avgusta, predviđeno je davanje u zakup na 48 lokacija, od kojih se većina odnosi na ugostiteljske terase i turističke štandove na Virpazaru. Početna cijena za godišnji zakup štandova je 400 eura, dok se cijene za ugostiteljske terase kreću između 975 i 2.860 eura. Predviđeno je da se ugovori zaključuju do kraja godine uz mogućnost produženja do kraja iduće, pod uslovom da je korisnik ispunio ugovorne obaveze. Zakup će dobiti onaj ko izlicitira najveću cijenu, a svako naredno povećanje ne može biti veće od deset odsto. Javno nadmetanje zakazano je za petak u 11 časova u upravnoj zgradi NPCG na Vranjini.

U posljednjem apelu koji je Opština uputila Vladi naveli su da su turistički radnici u ovom dijelu žrtve nebrige, neodgovornog ponašanja nadležnih i političke zloupotrebe, te da se na taj način nanosi šteta i lokalnoj privredi i ukupnoj ponudi Virpazara.

-Uzaludno sa nivoa lokalne uprave dvije godine apelujemo na nadležne u Vladi da riješe problem poslovanja turističkih radnika koje permanentno guraju u sivu zonu i naopako ih uče da posluju na sopstvenu štetu. Naglašavamo da se identifikacija područja i zona, sa načinom korišćenja istih, kao i uslovi građenja i postavljanja privremenih objekata na lokalitetu Virpazara propisuju Programom objekata privremenog karaktera za područje Nacionalnog parka Skadarsko jezer’, koji je usvojen još 2020. godine, ali do sada nije implementiran što ukazuje da nadležne institucije, u ovom slučaju JP Nacionalni parkovi i Vlada, ne pokreću predviđene zakonske procedure i time svj esno podstiču poslovanj e u sivoj zoni ekonomije poručili su početkom juna iz Opštine i dodali daje komunalna policijabila prinuđena da sankcioniše nelegalan rad pojedinaca na Virpazaru.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *