Argentina devalvirala valutu, snažno podigla kamatne stope

Dodajte komentar

Centralna banka Argentine devalvirala je svoju valutu, pezo, za blizu 18% i povisila referentnu kamatnu stopu nevjerovatnih 21 postotni bod – na 118%, nakon šokantne pobjede krajnje desničarskog libertarijanca Javiera Mileija na predizborima.

Ovi potezi bili su pokušaj vlade da umiri tržišta nakon iznenađujuće pobjede argentinskog kongresmena, koja mu je donijela najveći udio glasova na predsjedničkim primarnim izborima u zemlji, od otprilike 30%, što je daleko premašilo predviđanja. Tržišta su se nadala povoljnim rezultatima za umjerene kandidate. Predsjednički izbori u Argentini održaće se u oktobru.

Argentinske dionice i državne obveznice u dolarima takođe su pale u ponedjeljak.

Centralna banka saopštila je da će se pezo zadržati na 350 za dolar do glasanja u oktobru.

Milei, na talasu narodnog nezadovoljstva, obećao je da će se riješiti centralne banke i dolarizovati argentinsku ekonomiju. Takođe se zalaže za značajna smanjena državne potrošnje.

Treća po veličini ekonomija Latinske Amerike, Argentina je godinama u velikoj krizi, uključujući finansijsu. Devizne rezerve zemlje brzo se smanjuju, a inflacija se predviđa na 142,4% za ovu godinu.

Argentina je na ivici svoje šeste recesije u ovoj deceniji. Milei je glasni kritičar onoga što naziva korumpiranom političkom klasom, rekavši da su čelnici bacili zemlju iz jedne krize u drugu. On vjeruje da bi zamjena pezosa dolarom mogla smiriti inflaciju, ali mnogi ekonomisti upozoravaju da bi to izazvalo finansijski haos.

SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *