Telefoni i aplikacije zamijenili novčanik

Dodajte komentar

Svaki klijent koji donese odluku da koristi digitalne servise banke, donio je odličnu odluku jer od nje ima višestruke dobiti počev od uštede vremena, slobode da „posjeti banku“ u bilo koje vrijeme pa sve do nižih provizija za transakcije, kaže Nikola Milović direktor Sektora podrške, organizacije i digitalne transformacije Hipotekarne banke. Takođe, značajne prednosti su što promptno, za slučaj potrebe, klijent može blokirati karticu, promijeniti dnevni limit za plaćanja ili podizanja gotovine, ugovoriti druge usluge banke, imati pregled, odnosno uvid u transakcije po svim računima kao i uvid u stanje kredita. Milović ističe da banke nastoje da su sve njihove aplikacije intuitivne za klijente, tako da se uz minimalan napor mogu ostvariti značajni benefiti i komfor u korišćenju bankarskih proizvoda.

„O prednostima koje pružaju savremene tehnologije za klijente, najbolje govore sami klijenti, koji uživaju u svim navedenim povoljnostima takvih tehnologija. Klijenti naše banke imaju besprekorno iskustvo korišćenja poslednjih inovacionih tehnologija koje je Hipotekarna banka implementirala- Apple pay i Google pay digitalnim novčanicima. Ne postoji više potreba za nošenjem  novčanika jer  je sada vaš telefon ujedno i vaš novčanik te  je osim plaćanja,  moguće i podizanje novca sa bankomata opremljenih prihvatom beskontaktnih kartica. Broj i vrijednost ovakvih transakcija bilježe impresivne podatke“, kazao je Milović u intervjuu za portal Bankar.

Istče i da će sve banke koje prate korak sa vremenom, u narednom periodu značajno investirati u otvaranje tzv. 24/7 zona, sa kojima je Hipotekarna banka odavno i počela, a u kojima klijenti mogu obaviti sve one radnje koje je ranije bilo neophodno obaviti na šalterima banaka.

BANKE OPREZNE SA NOVIM TEHNOLOGIJAMA, BEZBJEDNOST NA PRVOM MJESTU

Banke, kaže Milović, već decenijama koriste informacionu tehnologiju za automatizaciju svojih procesa, čime i povećavaju efikasnost obrade podataka i smanjuju operativni rizik. Vrijeme je pokazalo da su banke zbog, kako je kazao, odgovornosti koje imaju u finansijskom sistemu društva, oprezne prilikom „eksperimentisanja“ sa novim tehnologijama i da put dok takve tehnologije dožive širu implemetaciju, zahtijeva vrijeme, od testiranja u ograničenim uslovima, stvaranja bezbjednog informatičkog okruženja, edukacije klijenata i u krajnjem njihove šire primjene.

„U vremenu u kojem živimo i koje dolazi, svi smo svjedoci da se sve više oslanjamo na mobilni telefon i aplikacije u njemu. Jednostavno, svi proizvodi i usluge se nastoje učiniti dostupnim preko nekih aplikacija u mobilnom telefonu. Tako i sve uspješne kompanije, svoju politiku, ideje, usluge i proizvode žele učiniti dostupnim i staviti u „ruke“ klijentima. Moglo bi se zaključiti da će u vremenu koje dolazi kompanije sve više svoje proizvode plasirati digitalno. Dosljedno ovome, na tržištu će pobijedii one banke koje budu imale bolje softvere“, smatra Milović.

Direktor Sektora podrške, organizacije i digitalne transformacije  Nikola Milović, navodi i da su predstavnici Hipotekarne banke u saradnji sa kompanijom Master card nedavno posjetili Univezitet Berkli u Kaliforniji, kao i mnoge uspješne kompanije u San Francisku-Silikonskoj dolini. U epicentru svjetskog tehnološkog razvoja, kako kaže, teme o blockchain tehnologijama su veoma učestale.

„Kao glavne prednosti se navodi superiornost same tehnologije sa aspekta sigurnosti i transparentnosti. Ipak, dug je put do njene šire implementacije, prije svega zbog same regulacije ove tehnologije-oblasti, a znate da svaki uređen sistem ima veoma striktna i jasna pravila kada je poslovanje finansijskih institucija u pitanju“, ocijenio je Milović.

Objašnjava i da su pravila jasna- zna se, kako kaže, koji su preduslovi za implementaciju bilo koje tehnologije, znaju se informatički standardi koji omogućuju transparetnot i sigurnost u obavljanju transakcija.

„Sve to ostaje još da se uredi, ali se ide u ovom pravcu i primjena ovih tehnologija je sada najčešća kod nekih novih (neregulisanih) djelatnosti, kao što je trgovina kripto valutama“, zaključuje Milović.

Svaki klijent koji počne da koristi mobilno bankarstvo banke, vrlo teško se odlučuje da se „vrati“ u banku radi obavljanja tekućih platno prometnih transakcija, kaže Milović i dodaje da će uskoro  Hipotekarna banka omogućiti  generisanje-kreiranje kartice u mobilnom bankarstvu, što će klijentima omogućiti da i za aktiviranje nove kartice ne moraju ići u banku.

„Kako banka ima razvijene i digitalne novčanike Apple pay i Google pay, biće moguće aktiviranje i prenošenje kartice u digitalni novčanik, sve praktično u jednom minutu i to  „iz kuće“. Kako su uglavnom svi naši bankomati opremljeni mogućnostima podizanja gotovine, korišćenjem kartica iz digitanog novčanika praktično će se sve usluge banke kreirati na način da klijent samostalno može njima upravljati“, ističe Milović.

TEHNOLOGIJE POŽELJNE, ČOVJEK NEOPHODAN

Banke, kako kaže, najveći značaj u svim aktivnostima polažu na informacionu sigurnost i pravnu uređenost svih proizvoda-procedura, kako bi se zaštitila kompromitacija podataka klijenata. „To je ujedno najvažnija bankarska tajna i ključno pravilo u svakoj uspješnoj banci. Ovdje se takođe znaju standardi i moraju se poštovati kako  bi primarni IT sistem kontinuirano bio efikasan, dostupan i bezbjedan. Naravno, veoma zahtjevna i striktna regulativa koja definiše informacionu sigurnost i informacioni sistem podrazumijeva da svaka banka ima i stalno dostupnu rezervnu IT lokaciju, sa svim potrebnim backup sistemima. Sve ovo za slučaj nepogoda-ili opasnih i velikih cyber napada“, kaže Milović.

Dodaje i da stalno investiranje u nove tehnologije, korišćenje najboljih svjetskih tehnoloških rješenja (npr. EDR rješenja koja detektuju i eliminišu aktuelne ransomware napade-koji kriptuju IT sistem), je nužno, sa paralelnom primjenom novih tehnologija.

„Mislim da smo mi bili banka koja je prošle godine uvela prvo rješenje za vještačku inteligenciju (AI) i prvog robota. Ova rješenja su uspjela da nekih 500-800 dokumenata koja su se do sada manuelno tretirala, automatski obrađuju. Implementacija ovih rješenja je trajala pola godine, dok očekujem da će implementacija rješenja za novi proces  čija je robotizacija u toku, pri tom dosta složenjiji, trajati tri puta kraće. Ovo govori da i kada se kompanija „navikne“ na primjenu ovako savremenih rješenja, to znači da je već formirala informatičko okruženje koje je adekvatno za takvu tehnologiju i da dalja primjena postaje jednostavnija. Naravno, sve ovo je nemoguće bez veoma kvalitetnih stručnjaka iz IT-ija, proces eksperata, multisektorskog-multidisciplinarnog rada“, kaže Milović.

Vjeruje, da će u Crnoj Gori, a kao što je i slučaj sa Hipotekarnom bankom, svi oni ljudi čiji posao „preuzme“ vještačka inteligencija i roboti izvršiti usavršavanje svojih vještina i prekvalifikaciju za rad na složenijim i konkurentnijim radnim mjestima.

„Na primjeru naše banke, kolege čiji je posao preuzeo robot izvršili su unapređivanje svojih vještina, čime su postigli i ličnu prednost, ali i benefit za banku, jer sada rade složenije poslove. Kontrolisano korišćenje tehnologije je poželjno, ali, generalno, čovjek je i dalje neophodan za viziju, za pogled u budućnost i da „vidi nevidljivo““, zaključuje Milović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *