Crna Gora skuplja i od Slovenije čiji je prosjek plata skoro 80 odsto veći

Dodajte komentar

Nije neka novost da je Crna Gora lider u regionu kada je riječ o cijenama namirnica, ali iznenađuje podatak da smo ,,prešišali“ i Sloveniju, posebno imajući u vidu da je njihova prosječna zarada 1.399 eura što je skoro 80 odsto više u odnosu na crnogorsku, koja prema posljednjim podacima iznosi 795 eura.

Tako biste, birajući najjeftinije, a nekom logikom i namirnice nižeg kvaliteta, u Crnoj Gori za litar maslinovog i suncokretovog ulja, mlijeka, jogurta i ulja, maslac od 250 grama, deset jaja, kilogram brašna, sira edamer, junećeg i pilećeg mesa, riže, konzervu tunjevine, pola kilograma pašte, limenku piva od pola litre i hljeb platili 49.60 eura, dok bi vas u Ljubljani, takođe za cjenovno nižu kategoriju, to koštalo 44.98 eura. Ako biste se drznuli, pa izabrali najskuplje proizvode iz ovih kategorija, u Crnoj Gori biste potrošili 85,83 eura, a u Ljubljani 49,94 eura.

Riječ je namirnicama koje manje-više kupuju gotovi svi potrošači, a količine su za porodicu praktično dnevne, izuzev par stavki. Da nijesmo tako daleko ni od Berlina, govori i podatak da biste isto ovo u Njemačkoj platili 69,45 eura, što svakako jeste dvadesetak eura više, ali uz napomenu da se njihove prosječne zarade, u zavisnosti od visine školske spreme kreću između 2.200 i 4.200 eura, dakle gotovo trostruko do više od petostruko u odnosu na nas.

U Hrvatskoj, odnosno Splitu potrošili biste gotovo isto kao i u Podgorici, s tim što bi vam, imajući u vidu njihove prosječne zarade to manje poljuljalo standard, koje tamo dosežu 1.140 eura. Svakako biste bolje prošli u Trebinju sa 33,95 eura, što je u odnosu na Podgoricu tridesetak odsto manje, dok bi u Skadru računica za ovaj paket nižeg kvaliteta bila 41,27 eura. Ipak, tamo se i ne mogu pohvaliti standardom, imajući u vidu da je prosječna zarada u Bosni i Hercegovini 619 eura, dok je u Albaniji i niža, 520 eura.

Slična situacija je i u Beogradu, pa je gotovo isti iznos potreban za nižu cjenovnu kategoriju pomenutih namirnica, dok bi skuplja varijanta istih proizvoda koštala nešto više nego kod nas 91,98 eura. Prosječna zarada u Srbiji je 733 eura.

Ono što je primjetno u crnogorskim marketima, jesu velike razlike u cijenama istih proizvoda, bez obzira da li su na akciji ili ne, pa je gotovo nemoguće ispratiti matematiku trgovaca i utvrditi ko zaračunava koliko maržu. Razlike u cijenama su evidentne i u turističkim centrima, posebno tokom ljetne sezone, gdje su građani već navikli da od jula planiraju veće izdatke za hranu, prenosi Pobjeda.

Tako se litar maslinovog ulja u Podgorici može kupiti između 9,99 i 17,69 eura, u Kolašinu između 9,49 i 14,09 eura, dok u Kotoru litar dostiže čak i 21,99 eura. S druge strane, u Ljubljani se ove cijene kreću između 6,90 i 16 eura, u Splitu maslinovo ulje košta 11 eura, a Berlinu deset eura. Ogromne su razlike i u cijenama sira, pa se najniže cijene kreću od 6,49 eura po kilogramu, preko 9,79 u Podgorici do čak 12,79 eura u Kotoru.

Najjeftinije suncokretovo ulje će vas koštati 1,29 eura, a pojedina dostižu i 2,79 eura. Zanimljivo je i da iole kvalitetan maslac ne možete kupiti ispod četiri eura, dok najskuplji koštaju i 5,79 eura, što je npr. mnogo više nego u Ljubljani gdje se cijene kreću između 1,60 i 2,69 eura za 250 g maslaca ili u Berlinu i Splitu gdje su cijene 2,60 eura, odnosno 3,20 eura.

Kada je riječ o mesu, kilogram piletine u Crnoj Gori dostiže i 9,59 eura, a jedino je skuplje u Berlinu deset eura, dok se u Trebinju kupuje između tri i 3,50 eura. Tamo se i junetina može naći već za 6,50 eura, dok u Crnoj Gori to nije moguće ispod osam eura pa do 13,39 eura, u zavisnosti od dijela junetine, ali i marketa.

Cijene brašna za osnovni tip 400 su uglavnom ujednačene, pa nema nekog značajnog odskakanja između gradova koje smo upoređivali. Ako upoređujemo cijene između Podgorice i Ljubljane, jedina stavka u korist nas je hljeb, dok ćete gotovo sve ostale pomenute namirnice tamo platiti manje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *