Porodica Agnelli ulazi u vlasničku strukturu Philipsa

Dodajte komentar

Holandski tehnološki div Philips, koji se posljednjih godina potpuno posvetio proizvodnji medicinske tehnologije i elektronskih uređaja za ličnu higijenu, dobija novog strateškog vlasnika.

Slavna italijanska dinastija Agnelli s njim je sklopila strateško partnerstvo, nakon čega su u prvoj fazi preuzeli 15 odsto firme.

“Kroz holding kompaniju Exor, jednu od najvećih kompanija takve vrste u Evropi, porodica Agnelli ulazi u brzo razvijajuće područje medicinske tehnologije i čime podržava dugoročne razvojne ciljeve Philipsa”, navode Philips i Exor u zajedničkoj izjavi za javnost.

Exor će do udjela doći kupovinom dionica na tržištu kroz aranžman s neimenovanom velikom finansijskom institucijom, kako se ne bi razvodnila vrijednost udjela drugih vlasnika. Kratkoročno, Agnellijevi su htjeli da ostanu na 15 odsto vlasništva, no dogovorom su otvorili put za povećanje udjela do 20 posto. Dobili su i pravo imenovati jednog člana nadzornog odbora nizozemskog giganta.

Kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, očekuje se da će Exor za 15 posto Philipsa platiti 2,6 milijardi eura.

Počeci moći dinastije Agnelli sežu u osnivanje talijanskog proizvođača automobila Fiat, a danas preko Exora posjeduje niz investicija u Europi i svijetu, uključujući udjele u velikim igračima u automobilskoj industriji poput npr. Stellantis, Ferrari i Iveco, kao i u raznim drugim sektorima. Obitelj posjeduje i torinski nogometni klub Juventus.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *