Allianz ostvario odlične rezultate u drugom kvartalu

Dodajte komentar

Njemačka osiguravajuća kompanija Allianz izvijestila je o kvartalnim rezultatima boljim od očekivanih nakon što je njezino osiguravateljsko poslovanje otklonilo slabosti u segmentu upravljanja imovinom.

Operativna dobit (EBIT) skočila je 7,1 odsto na 3,8 milijardi eura, zahvaljujući boljem rezultatu životnog i zdravstvenog osiguranja na tržištu SAD-a, te učinkovitijem poslovanju jedinice Property and Casualty.

Segment imovine i nezgoda zabilježio je rast EBIT-a od 10,8 odsto na 1,98 milijardi eura kao rezultat boljeg rezultata usluga osiguranja, kao i rezultata ulaganja. Kombinovani odnos ovog segmenta poslovanja zabilježio je poboljšanje od 0,4 postotna boda i pao na 92,2 odsto, piše Momentum.

Kad je riječ o ostalim segmentima, segment životnih i zdravstvenih osiguranja ostvario je EBIT od 1,20 milijardi eura, 22,5 odsto više nego lani, prvenstveno zahvaljujući nastavku dobrog trenda poslovanja na američkom tržištu, koje je kompenzovalo slabosti s njemačkim i italijanska tržišta.

Segment upravljanja imovinom i dalje bilježi pad prihoda i profitabilnosti, ali je imovina trećih strana pod upravljanjem zabilježila rast priliva drugi kvartal zaredom. EBIT u segmentu pao je za devet odsto – na 703 miliona eura, dok je imovina trećih strana pod upravljanjem iznosila 1,66 hiljada milijardi eura, šest milijardi manje nego u prvom tromjesečju, ali prvenstveno zbog negativnih kursnih razlika.

Kada je riječ o očekivanjima za 2023. godinu, kompanija je potvrdila ranije datu prognozu očekivanog EBIT-a u rasponu od 13,2-15,2 milijarde eura.

Allianz je u maju najavio program otkupa dionica vrijedan 1,5 milijardi eura, od čega je potrošeno 40 odsto, a isplaćena je i rekordna dividenda od 11,4 eura po dionici (5,1 odsto prinosa). Neki analitičari očekuju da bi firma do kraja godine, zbog dobrih poslovnih rezultata i izostanka većih preuzimanja, mogla dodatno da ojača vlastiti program otkupa dionica.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *