Ovo su prosječne zarade u zemljama bivše Jugoslavije

Dodajte komentar

Prosječna plata u Hrvatskoj 2023. godine za mjesec maj iznosila je 1.133 eura, pokazali su podaci Odjeljenja za statistiku Gradske kancelarije za privredu, ekološku održivost i strateško planiranje

U momentu kada cijene svuda u svetu divljaju, valja se podsetiti kakvim platama raspolažu građani regiona. Kada je u pitanju BiH, prosječna mjesečna isplaćena zarada za maj iznosila je 640 eura, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH. Prosječna zarada u Crnoj Gori bez poreza i doprinosa u maju je, prema podacima Uprave za statistiku Crne Gore Monstat, iznosila 793 eura. Prosječna isplaćena mjesečna neto zarada u Severnoj Makedonji je u maju iznosila je oko 590 eura, saopštila je vlada u Skoplju.

Dok je majska prosječna plata u Srbiji 2023. godine iznosila 86.220 dinara, što je 735 eura, prosječna plata u Hrvatskoj 2023. godine za isti mjesec iznosila je 1.133 eura.

Prosječna plata u Crnoj Gori 2023. godine

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju je, prema podacima Uprave za statistiku Crne Gore Monstat, iznosila 793 eura i bila je 0,9 odsto veća u odnosu na april.

Prosječna neto zarada u maju je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 11,7 odsto, a prosječna bruto zarada u maju je iznosila 988 eura.

Prosječna zarada plata u Crnoj Gori za maj bez poreza i doprinosa je u odnosu na april porasae u sektorima usluge smještaja i ishrane, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti i državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje, zdravstvena i socijalna zaštita, građevinarstvo, trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i stručne, naučne i tehničke djelatnosti i umetničke zabavne i rekreativne delatnosti.

Pad neto zarade u maju je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen u sektorima snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija jedan odsto, vađenje ruda i kamena i poslovanje nekretninama po 0,6 odsto i prerađivačka industrija 0,2 odsto.

Prosječna plata u Srbiji 2023. godine

Prosječna plata u Srbiji u maju iznosila je 86.220 dinara, saopštio je u utorak Republički zavod za statistiku (RZS). U bruto vrijednosti ona je bila 118.992 dinara, dodaje se u njihovom izvještaju.

Medijalna neto zarada za maj 2023. godine iznosila je 66.244 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih u našoj zemlji ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Gledano prema djelatnostima, tradicionalno najviše zarade u prosjeku se bilježe u oblasti računarskog programiranja, konsultantskih i s tim povezanim djelatnosti. Ovoga puta, prosječne plate su iznosile 265.353 dinara, pokazali su podaci RZS.

Geografski posmatrano, Beograd drži prvo mjesto na listi gradova sa najvišim prosječnim platama, pa zaposleni u prestonici zarađuju 109.167 dinara neto u prosjeku. U okviru njegovih granica, rekorder je opština Stari grad, gde je u maju prosječna zarada iznosila 157.371 dinar.

Posle glavnog grada, najviše plate bile su u Novom Sadu (99.956 dinara neto) i Boru (98.444 dinara neto).

Prosječna plata u Hrvatskoj 2023. godine

Hrvatska i desetogodišnja članica Evropske unije, prijavila je majsku prosječnu platu koja je iznosila 1.133 eura.

Medijalna zarada za maj bila je 1.097 eura, što znači da je polovina zaposlenih primala manje, a polovina više od tog iznosa.

Prosječna neto plata u Zagrebu za maj ove godine iznosila je 1.303 eura, što je nominalno povećanje od 0,1 posto u odnosu na april i povećanje od 10,8 posto u odnosu na maj 2022. godine, piše Poslovni dnevnik.

U poređenju sa prosječnom mjesečnom platom za maj u Hrvatskoj koja je iznosila 1.133 eura, prosječna zagrebačka neto plata isplaćena za taj mjesec bila je za 170 eura veća, pokazuju podaci Odjeljenja za statistiku Gradske kancelarije za privredu, ekološku održivost i strateško planiranje.

Najveća prosječna plata u Hrvatskoj 2023. godine za mjesec maj isplaćena je u delatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog gasa, u iznosu od 2.185 eura. Najmanje je plaćena proizvodnja kože i pratećih proizvoda, 711 eura.

Prosječna plata u BiH 2023. godine

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH za maj iznosila je 1.275 KM (640 eura), što pokazuje nominalan rast za 2,7 odsto, realno veći za 2,9 odsto u odnosu na april, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH, prenosi Instore.

Najviše prosječne neto plate u maju su imali zaposleni u djelatnosti informacija i komunikacija i to922 eura, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 912 eura, te u finansijskoj i delatnosti osiguranja 890 eura.

Najmanje prosječne neto zarade imali su radnici u građevinarstvu, 471 eura, kao i u djelatnosti pružanja smeštaja, pripreme i usluživanja hrane 418 eura.

Prosječna plata u Severnoj Makedoniji 2023. godine

Prosječna isplaćena mesečna neto zarada u Severnoj Makedonji je u maju iznosila 36.465 denara (oko 590 eura), saopštila je danas vlada u Skoplju.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Skoplju to povećanje je prvenstveno posljedica porasta prosječne mjesečne neto zarade isplaćene u sektorima: aministrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (25,5 odsto), stručne, naučne i tehničke djelatnosti (21,4 odsto) i finansijske delatnosti i delatnosti osiguranja (18,8 odsto).

Vlada Dimitra Kovačevskog ističe da njene mjere daju pozitivne rezultate i da prosječna neto plata u zemlji nastavlja da raste i u uslovima najveće svetske ekonomske i energetske krize, piše Kurir.

Povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto zarade u maju po zaposlenom, u odnosu na prethodni mjesec, zabeleženo je u sektorima: ostale uslužne djelatnosti (5,3 odsto), stručne, naučne i tehničke delatnosti (pet odsto) i saobraćaj i skladištenje (4,3 odsto).

Izvor: Euractiv.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *