Venecuela dobila parnicu vrijednu 1,5 milijardi dolara

Dodajte komentar

Ministar spoljnih poslova Venecuele Ivan Žil objavio je da je Venecuela uspjela trijumfovati u sudskom sporu u Portugalu u kojem se presudom Okružnog suda u Lisabonu nalaže Novo Banco u Portugalu da vrati 1,5 milijardi američkih dolara Republici Venecueli.

Banka je prethodno držala ovaj iznos.

U presudi se navodi da ta imovina treba biti vraćena nekoliko venecuelanskih banaka i državnih kompaniji koje su uložile svoja sredstva u Novo Banco.

Razlog držanja te imovine, kako je banka tvrdila 2019., bio je povezan s pitanjima o legitimnosti venecuelanskih vlasti.

Venecuela je tvrdila da je uskraćivanje tih sredstava dio vanjske strategije za vršenje pritiska na njeno zakonski priznato vođstvo.

Ministar vanjskih poslova Žil naglasio je da je ovaj ishod postignut upornim naporima i otpornošću venecuelanskog naroda i vođstva predsjednika Nikolasa Madura.

Portugalski sud precizirao je da se sredstva trebaju vratiti na račune raznih venecuelanskih institucija, uključujući Banku za ekonomski i društveni razvoj Venecuele (Bandes), Petroleos de Venezuela S.A. (PDVSA), Petrocedeno i druge povezane venecuelanske naftne fabrike, prenosi “RioTimes”.

(Capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *