Ko ima najviše plaža akreditovanih „Plavom zastavom”

Dodajte komentar

Španija je zemlja koja nastavlja da poštuje ekološke standarde, mjere bezbjednosti i kvalitet na svojim plažama i zato je zemlja sa najvećim brojem plaža akreditovanih „Plavom zastavom”, prenose evropski mediji.

Prema podacima Španskog instituta za turizam, „Turespanja” inicijativa za akreditaciju je uvedena od 1987. Godine, a Španija je dobila ovo priznanje za čak 729 svojih plaža. Deset plaža je po prvi put nagrađeno prestižnom „Plavom zastavom”, a ove godine su 22 plaže uspješno povratile tu titulu. Trenutno pet najboljih plaža se nalaze u Barseloni, Kordobi, Mursiji, Tenerifima i Kaseresu, Ekspremadura.

Program Plave zastave je kamen temeljac održivog turizma na plaži i moru već više od 35 godina i postavio je standard koji mnoge destinacije teže da postignu. On je usklađen sa 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Inače, u prošloj godini je i Portugal napredovao, jer je dobio veći broj akreditacija Plavom zastavom za svoje plaže, marine i čamce. Tamošnje vlasti kažu da to pokazuje posvećenost zemlje održavanju visokih ekoloških i bezbednosnih standarda duž svojih obala.

„Plava zastava” za plaže i marine je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala. Svake godine se dodjeljuje plažama i marinama koje ispune rigorozne međunarodne standarde po 33 kriterijuma. „Plava zastava” na plaži je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička oznaka i sve više je glavni orijentir turistima prilikom odabira destinacije za ljetovanje. Plaže i marine na stajaćim (slatkim) vodama takođe podležu standardu „Plave zastave”.

Sertifikat „Plava zastava” dodjeljuje se samo za jednu sezonu, te se zahtjev za dobijanje mora podnositi svake godine. Ukoliko tokom sezone dođe do promjene uslova na plaži sertifikat može biti povučen privremeno ili trajno. Pored toga što se tokom sezone sprovode nacionalne i međunarodne kontrole, gosti i korisnici plaža sa „Plavom zastavom” podstiču se da obaveste nadležne u slučaju da primijete kršenje nekog od kriterijuma. Vlasnik „Plave zastave” i međunarodni rukovodilac ovog programa je Fondacija za edukaciju u oblasti životne sredine, koji je osnovalo Veće Evrope još 1981. godine. U program je, u ovom trenutku, uključeno 46 evropskih i vanevropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.

Izvor: Politika

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *