Univerzalna pokrivenost 5G mrežom do 2030. godine

Dodajte komentar

U planu je da do 2030. godine sva domaćinstva budu pokrivena gigabitnom mrežom i sva naseljena mjesta pokrivena 5G mrežom, što ukazuje na jasnu posvećenost evropskom digitalnom liderstvu, navodi se u dokumentu

U traganju za održivim ekonomskim rastom i inkluzivnom budućnošću, Crna Gora je odlučno zakoračila u srednjeročni period ekonomske reforme 2022–2024, jer se programom ekonomskih reformi (PER) ističu značajne mjere i strukturne promjene koje će oblikovati pametan i održiv razvoj, stoji u dokumentu pod nazivom Predlog strategije za razvoj 5G mobilnih komunikacionih mreža u Crnoj Gori 2023– 2027. godina sa Predlogom akcionog plana 2023–2024. godina. Vlada je dala saglasnost na ovaj dokument na posljednjoj sjednici.

– Centralna tačka ovog ambicioznog plana, reformska mjera 14, usmjerava se na unapređenje zakonodavno-regulatornog okvira kako bi se podstakao razvoj infrastrukture za širokopojasni pristup internetu. Cilj ove mjere je osigurati kontinuitet digitalne transformacije i pružiti jaču dostupnost širokopojasnih komunikacionih mreža i usluga – navodi se u dokumentu.

Donošenje “Strategije razvoja 5G mreža u Crnoj Gori”, zajedno sa Akcionim planom za njenu implementaciju, iskazuje namjeru i posvećenost Crne Gore digitalnoj transformaciji i razvoju inovativnih tehnologija.

– Kroz ovu strategiju, Crna Gora se priprema za integraciju 5G mreža koje će pružiti gigabitne brzine i podršku za raznovrsne aplikacije, od industrijske transformacije do povezivanja uređaja i objekata putem interneta. Ovi napori su u skladu sa sveobuhvatnom strategijom održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine. Nacionalna strategija održivog razvoja inkorporira globalnu Agendu 2030. Ujedinjenih nacija i postavlja temelje za ekonomski rast i zaštitu životne sredine. Ovaj sveobuhvatni pristup uključuje očuvanje prirodnog kapitala i rešavanje problema neodrživog kapacitiranja prostora – stoji u dokumentu.

Evropska perspektiva dodatno inspiriše Crnu Goru u razvoju 5G mreža.

– Evropska komisija je usvojila Akcioni plan 5G za Evropu kako bi omogućila pravovremenu i koordiniranu implementaciju 5G mreža širom kontinenta. 5G se smatra ključnim faktorom za industrijsku transformaciju, podršku novim aplikacijama i promovisanje inovativnih poslovnih modela. Crna Gora takođe slijedi ambicije Evropske komisije kroz 2030 digitalni kompas. U planu je da do 2030. godine sva domaćinstva budu pokrivena gigabitnom mrežom i sva naseljena mjesta pokrivena 5G mrežom, što ukazuje na jasnu posvećenost evropskom digitalnom liderstvu. To podrazumijeva da Crna Gora usmjerava svoju budućnost prema digitalnom napretku, održivosti i inkluzivnom ekonomskom rastu. Uključenost i posvećenost svih aktera ključni su faktori u ovom procesu ka ostvarenju digitalne transformacije i postizanju ambicija za bolju budućnost – zaključuje se u ovom dokumentu.

Potpisan memorandum o digitalnoj transformaciji

Države regiona su, u okviru Inicijative za Zapadni Balkan, potpisale Memorandum o razumijevanju o 5G planu za digitalnu transformaciju regiona Zapadnog Balkana u novembru 2020. godine.

– Cilj memoranduma je da se podigne svjesnost o digitalnoj transformaciji svih građana regiona, i da se otvori mogućnost unapređenja saradnje i podrške. Potpisnici memoranduma su identifikovali četiri područja kojima treba posvetiti posebnu pažnju povezivanje mreža i usluga, povjerenje i bezbjednost, digitalne vještine i digitalna ekonomija. Za realizaciju navedenih područja potrebna su značajna ulaganja i prateće mjere kako bi se osigurala pravovremena primjena 5G usluga – navodi se u dokumentu.

Izvor: Dan.co.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *