Luka Risan ići će pod koncesiju

Dodajte komentar

Odlukama Vlade Crne Gore Luka Risan je definisana kao luka od lokalnog značaja.

Gradski menadžer, Ivan Mikijelj, ističe da je, kada su imovinsko pravni odnosu u pitanju, u listu nepokretnosti „sve uredno“.

„U pitanju je upis površine koji glasi na Državu Crnu Goru i nema smetnji da luka Risan ide na koncesiju“, saopštio je Mikijelj za Radio Kotor.

Luka Risan je planirana kao gradska i luka nautičkog turizma, sa maksimalnih 150 vezova pontonske strukture, sa kojima će se, ističe Mikijelj, izbjeći grubi radovi i to bušenja ili zidanja u podvodnom prostoru.

„U okviru luke nautičkog turizma, a shodno Detaljnoj studiji lokacije, neophodno će biti da budući koncesionar obezbijedi prostor od 30 komunalnih vezova za lokalno stanovništvo. Prostorni plan posebne namjene za obalno područje identifikovao je Luku Risan kao marinu za koju se pretpostavlja da postoji srazmjerno veliki interes nautičara, ali je zbog određenih ekoloških ograničenja potreban krajnji oprez pri planiranju i izgradnji zbog zaštite Unesko-a“, kaže naš sagovornik.

Kako bi Koncesioni akt imao opravdana očekivanja, prethodno je angažovana firma koja je izradila Elaborat o građevinskom stanju Luke Risan, potrebnim investicijama na infrastrukturnom opremanju i održavanju luke.

„Procijenjeno je da je riječ o investiciji preko 8 miliona eura“, precizira Mikijelj.

Dodaje da je na osnovu ovog elaborata sačinjena ekonomsko finansijska analiza, sa predlogom Ugovora o koncesiji od strane prof. dr Mijata Jocovića i dr Nikole Mijatovića, koja je pokazala rentabilnost projekta, veličine zahvata Luke Risan, obale i akvatorijuma shodno Detaljnoj studiji lokacije (DSL).

„Plan davanja koncesije za 2022. godinu koji obuhvata Luku Risan dostavljen je, saglasno odluci Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD) Crne Gore, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma radi pribavljanja saglasnosti.

Zaključak Vlade Crne Gore dostavljen je u septembru 2022. godine kojim je zaduženo državno preduzeće JPMD da pokrene postupak davanja luke na koncesiju.

„JPMD će u narednom periodu sprovesti postupak za davanje na koncesiju predmetnu luku“, poručuje menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj.

Izvor i foto: Radio Kotor

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *