Snižavanje rejtinga banaka izazvalo prodaje na berzama

Dodajte komentar

Sva tri vodeća indeksa na Wall Streetu u utorak su pala usljed velikih prodaja koje je izazvalo Moody’sovo snižavanje rejtinga za desetak srednje velikih američkih banaka, što je podstaklo zabrinutost oko zdravlja tamošnjeg bankarskog sistema i ukupne privrede.

Njujorški Dow Jones pao je 0,45 odsto na 35.314 bodova, S&P 500 oslabio je 0,42 odsto na 4.499 poena, a Nasdaq 0,79 odsto na 13.884 boda, prenosi Hina.

Nakon što je petomjesečni uzlet podigao S&P 500 i Nasdaq indeks svega pet odsto ispod istorijskih rekorda, na početku avgusta već je zabilježeno pet dana njihovog pada u ukupno šest trgovinskih dana.

Od početka mjeseca, S&P je tako u minusu dva odsto, a Nasdaq 3,2 odsto.

Osam od ukupno 11 sektora u utorak je oslabilo, a pritom je, kako se i očekivalo, finansijski sektor bio najveći gubitnik, s prosječnim padom cijena od 1,1 odsto.

Korekcija cijena bila je izazvana Moody’sovim potezom, koji je snizio rejtinge deset srednje velikih amerikih kompanija za jedan stepen, te dao negativni izgled za rejtinge šest velikih banaka, uključujući US Bancorp i Bank of New York Mellon.

Povjerenje tržišta u bankarski sektor postupno se oporavilo nakon propasti tri regionalne banke početkom godine, među kojima je bila i Silicon Valey, što je tada jako uzdrmalo finansijski sektor.

“Od početka godine, S&P-ov sektorski indeks banaka u minusu je 2,5 odsto, dok je glavni indeks S&P u plusu 17,5 odsto, pa je najnovije snižavanje rejtinga banaka pokazalo svu krhkost povjerenja investitora u američki finansijski sektor”, smatraju analitičari.

Strateg u Glenmede, Jason Pride, smatra da je Moody’sov potez javno priznanje rejting agencije da je zabrinuta za zdravlje bankarskog sistema i kako ono utiče na širu ekonomiju.

“Mislim da je to velika stvar u široj slici kako ekonomija funkcioniše, jer je kreditiranje od regionalnih banaka jedan od glavnih podmazivača tog motora. Ako kreditiranje uspori, motor neće dobro raditi”, smatra Pride.

I na evropskim berzama su najvažnii indeksi oštro pali, pri čemu frankfurtski DAX 1,1 odsto na 15.774 boda, pariski CAC 0,69 odsto na 7.269 poena, a londonski FTSE 0,36 odsto na 7.527 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *