Američkom zaduživanju nema kraja

Dodajte komentar

Odluka Fitcha da SAD-u ne dodijeli najbolju kreditnu ocjenu stavila je tamne oblake iznad berzi, ali vjerovatno ni na koji način nije ugrozila status dolara kao vodeće rezervne valute, niti previše uplašila vlasnike američkih obveznica.

Rejting agencija Fitch 1. avgusta oduzela je najbolji “rejting” SAD-a, trostruki A, i snizila rejting za jedan stepen, na AA+. Standard and Poor učinio je isto 2011. godine, pa je samo Moody's ostao s najboljim rejtingom za SAD. Uicaj Fitchevog sniženja rejtinga na finansijska tržišta bio je prilično ograničen. Istina je da je Nasdaq u srijedu izgubio 2,2 odsto, što je njegov najveći jednodnevni pad od februara, a tokijski Nikkei 2,3 odsto, najviše ove godine, ali istina je i da su svi vodeći svjetski indeksi pali nekoliko odsto na sedmičnom nivou, ali nije bilo značajnijih promjena u najvažnijoj svjetskoj vrednosnici, američkoj 10-godišnjoj državnoj obveznici, a dolar je potvrdio status sigurnog utočišta.

I to uprkos činjenici da je američko ministarstvo finansija ove sedmice objavilo da će u trećem kvartalu dug, koji je ionako najveći među svim zemljama svijeta s 32,6 biliona dolara (97 hiljada dolara po stanovniku), porasti za 1.007 milijardi dolara , što je 274 milijarde više od procjene iz maja. Ali SAD ima beskrajnu privilegiju posuđivanja u vlastitoj valuti, koju naravno može štampati po želji, tako da kupci obveznica nisu uznemireni činjenicom da američki dug već iznosi 115 odsto BDP-a (a ne izgleda da će se ikada smanjiti). Najveći kupci američkog duga su Kina i Japan, koji zajedno drže dva triliona (ili više od četvrtine) dolara vrijedne obveznice. Analitičari Goldman Sachsa istaknuli su u srijedu da smanjenje rejtinga vjerovatno neće natjerati bilo kojeg od glavnih vlasnika američkih državnih obveznica da proda svoje pozicije.

Prošle sedmice bilo je još važnijih vijesti. Stopa nezaposlenosti u SAD-u u julu je smanjena za 0,1 postotni bod na 3,5 odsto, a otvoreno je neto 187.000 novih radnih mjesta, što je nešto manje od prognoze. Među tromjesečnim objavama najviše pažnje izazvali su Amazon i Apple. Dionice Amazona porasle su u petak više od osam odsto nakon što je Amazon impresionirao zaradom (6,7 milijardi dolara, gotovo dvostruko više od predviđanja analitičara), ohrabrenim poslovanjem s uslugama u oblaku i dobrim brojevima online oglašavanja. Dok je tržišna vrijednost Amazona u petak porasla za 109 milijardi dolara, vrijednost Applea pala je za 144 milijarde dolara.

Dionice Applea pale su za gotovo pet odsto. U kvartalu do 1. jula proizvođač iPhonea imao je 1,4 odsto manje prihoda (81,8 milijardi dolara), a manji prihod očekuje i u tekućem kvartalu, što bi značilo četvrto tromjesečje zaredom pada prihoda.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *