Commerzbank za pola godine profitirala 565 miliona eura

Dodajte komentar

Druga najveća njemačka banka Commerzbank, u drugom ovogodišnjem kvartalu zabilježila je neto dobit od 565 miliona eura, što je za petinu više nego u istom periodu prošle godine, kada je iznosila 470 miliona eura.

Kako prenosi njemačka agencija dpa, banka je ovim rezultatima premašila očekivanja analitičara, a posljedica su viših kamata.

Predsjednik Odbora direktora Manfred Knof, dobit je značajno porasla zahvaljujući dobrim rezultatima poslovanja s klijentima, a uprkos visokim troškovima kredita u švajcarskim francima u Poljskoj.

“Ovo nas u potpunosti stavlja na pravi put za postizanje naših ciljeva za 2023. i 2024.”, naglasio je on.

Njegov optimizam proizlazi iz znatno viših kamata.

U drugom tromesečju uvećane su na godišnjem nivou za 44 odsto – na 2,1 milijardu eura.

Istovremeno, Knof ukazuje i na znake oporavka u sektoru finansiranja građevinskih projekata, na što su uticale rastuće kamatne stope.

“Uz lagani pad cijena nekretnina i sve veće prihvatanje realnosti viših kamata, finansiranje gradnje ponovno je ojačalo posljednjih mjeseci”, istakao je on, dodavši da je obim novih poslova na tom području u junu bio veći nego u istom mjesecu prošle godine.

Kako javlja dpa, na rezultate Commerzbanka uticali su i niži troškovi rada. Posljednjih godina banka je otpustila 10.000 radnika, čime je ukupan broj zaposlenih smanjen na 37.487. Broj poslovnica banaka takooe je pao sa 1.000 na 400.

Novim rezultatima banka je ojačala i neke od prognoza do kraja godine. Osim veće dobiti, njen Odbor direktora očekuje i veće prihode od kamata u iznosu od 7,8 milijardi eura, dok su u maju prognozirali da će oni iznositi oko sedam milijardi eura.

U skladu s očekivanjima, ove godine bi na loše kredite trebalo da se potroši manje od 800 miliona eura, što je više od 100 miliona eura manje od prvobitno najavljenog iznosa. Naime, kontroverzni kreditni ugovori poljske podružnice mBank skupo koštaju banku i u drugom kvartalu. Zbog njih je morala da poveća obim rezervacija za 347 miliona eura – na 1,7 milijardi eura, nakon što je presudom Evropskog suda otvorila vrata odštetnim zahtjevima svojih kupaca u Poljskoj. Tamošnja podružnica banke nudila je kredite za nekretnine u švajcarskim francima po znatno povoljnijim kamatama nego u poljskoj nacionalnoj valuti. Rast vrijednosti švajcarskog franka tada je poljskim zajmodavcima uzrokovao probleme u otplati kredita.

Commerzbank je danas objavila da su do sada postigli više od 8.000 nagodbi s pogođenim klijentima.

DPA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *