Šta treba da znate prije nego što zaključite ugovor o kreditu

Dodajte komentar

Svi građani prije nego što zaključe ugovor o kreditu sa bankom, treba dobro da se informišu o svojim pravima i obavezama. To će najlakše uraditi tako što će od banke tražiti PK obrazac.

Šta je PK obrazac?

PK obrazac je dokument kojim Centralna banka Crne Gore obavezuje kreditora, tj. davaoca kredita da, u pisanoj formi, prije zaključivanja ugovora, potrošaču pruži najvažnije informacije o potrošačkom kreditu.

Važno je znati da u potrošačke kredite spadaju i kreditne kartice, dozvoljeno prekoračenje, kao i svi drugi krediti koji su namijenjeni ili zanimanju korisnika kredita.

Cilj je da potrošač dobije mogućnost da upoređivanjem ponuda prihvati onu za koju procijeni da odgovara njegovim potrebama i finansijskom stanju. PK obrazac sadrži infomacije o glavnim karakteristikama kreditnog proizvoda,  troškovima kredita i ostale infomacije značajne  za potrošača. Iz Centralne banke savjetuju građane da zatraže PK obrasce od više banaka ili mikrofinansijskih institucija, kako bi uporedili ponude, uslove kreditiranja i tako donijeli najbolju odluku.

Šta je EKS

Efektivna kamatna stopa – EKS iskazuje ukupne troškove kredita. Ukupni troškovi kredita su kamate, naknade, porezi i drugi troškovi koje je potrošač dužan da plati u vezi sa ugovorom o kreditu, uključujući troškove ugovora o dodatnim uslugama, kao što su polise siguranja.

EKS mora biti prikazana na PK obrascu i pokazatelj je cijene  kredita, a građani treba da prije odluke o ugovaranju kredita da naprave ličnu kalkulaciju, a od službenika banke zatraže sve infomacije i pojašnjenja, koji je dužan da mu da odgovore na sve sve nedoumice.

Ugovori sa promjenjivom kamatnom stopom

Ako je ugovorom predviđena promjenjiva kamatna stopa, kreditor je dužan da prije njene primjene, u pisanoj formi ili mejlom obavijesti potrošača o svim promjenama te stope, kao i iznosu anuiteta – mjesečnih rata, te podacima  o broju ili rokovima za uplatu u slučaju njihove promjene. Građani bi prije zaključivanja ugovora o kreditu, trebalo dobro se raspitaju i procijene da li im na duži rok više odgovara promjenjiva ili fiksna kamatna stopa.

Kako raskinuti ugovor o kreditu

Građani imaju pravo da raskinu ugovor o potrošačkom kreditu, bez navođenja razloga, u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora bez pravnih posljedica. Međutim, u slučaju jednostranog raskida ugovora, dužni su da obavijeste kreditora o raskidu prije isteka roka od 14 dana, a u roku od 30 dana od slanja obavještenja kreditoru plati glavnicu i pripadajuću kamatu. Građani koji se predomisle u vezi sa zaključenim ugovorom o kreditu, treba da raskininu prije isteka roka od 14 dana od dana zaključivanja ugovora, kako bi se oslobodili plaćanja dodatnih troškova.

Prijevremena otplata kredita

Pravo na prijevremenu otplatu obaveza iz ugovora o potrošačkom kreditu Potrošač ima u bilo kom trenutku, otplati cjelokupni iznos ili dio kredita. U tom slučaju ima pravo i na smanjenje ukupnih troškova kredita za preostali iznos kamata i drugih troškova u vezi preostalog roka trajanja ugovora. U slučaju prijevremene otplate kredita, kreditor ima pravo na pravednu i objektivnu naknadu opravdanih troškova neposredno povezanih sa prijevremenom otplatom kredita, ako je iznos prijevremene otplate u periodu od 12 mjeseci veći od 10.000 eura. Zakon o potrošačkim kreditima propisuje da kreditor mora utvrditi pravednu i objektivnu naknadu opravdanih troškova, koja ne može biti veća od 1% ili 0,5% iznosa kredita koji se prijevremeno otplaćuje.

Zaštita prava

Ukoliko potrošač smatra da se kreditor ne pridržava obaveza iz zaključenog ugovora, ima pravo da kreditoru uputi pisani prigovor. Kreditor je dužan da odgovori odmah, a u složenijim slučajevima u roku od 8 dana od dana dostavljanja prigovora.

Ukoliko kreditor u propisanim rokovima ne odgovori na pisani prigovor potrošača, ili ocijeni da je prigovor neosnovan, a potrošač smatra da je došlo do povrede njegovih prava – može se obratiti Centralnoj banci Crne Gore.

Bankar.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *