Država na sudu izgubila 45 miliona eura

Dodajte komentar

Izgubljeni sudski sporovi od 2021. do kraja drugog kvartala ove godine Crnu Goru su koštali preko 45 miliona eura, pokazuju podaci koje je Zaštitnik imovinsko-pravnih intersa dostavio Ministarstvu finansija. Iz državnog budžeta su u 2021. isplaćena skoro 24 miliona eura zbog izgubljenih sudskih sporova, u 2022. preko 15 miliona, a u prvoj polovini ove godine 6,4 miliona.

U informaciji Zaštitnika navodi se da tužbeni zahtjevi iz rada i po osnovu rada nastavljaju da pristižu u velikom broju, a pretežno se podnose protiv ministarstava u nutrašnjih poslova i odbrane. Zaštitnik je konstatovao da Tužilački savjet nastavlja sa neizvršavanjem rješenja o nagradama advokatima, vještacima, tumačima i drugim stručnim licima kojaučestvujuu sudskim postupcima, tako da se i dalje umjesto, na primjer, 40 eura iz budžeta, prinudno isplaćuje 200 eura, au jednom danu preda se i po 200 predloga za izvršenje.

U pitanju su rješenja na ime nagrada advokatima službene odbrane, vještacima, tumačima i drugim stručnim licima koja učestvujuusudskim postupcima, a od strane tužilaštva i nadležnih sudova se ne pristupa dobrovoljnom izvršavanju istih, usled čega država trpi štetu na ime uvećanih troškova prinudne naplate i naknade po osnovu provizije CBCG predočeno jeu informaciji Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa.

Konstatovano je i da ministarstva, iako su dužna da postupaju po presudama Upravnog suda, a kojim se dosuđuju i troškovi upravnog spora kako se takve presude ne bi prinudno izvršavale i dodatno opterećivao budžet, ne postupaju na takav način.

Zaštitnik je u informaciji izdvojio pojedine sporove pokrenute protiv države. Među njima su i postupci koje je protiv države pokrenuo Fakultet za državne i evropske studije, koji od suda traži da utvrdi da je tužena nedonošenjem Odluke o studijskim programima od javnog interesa na privatnim ustanovama za 2022/23. studijsku godinu, te finansiranjem vjerskih škola, neposred no diskriminisala tu obazovnuustanovu, atužbom se traži 456.000 eura. Ukazano je i na više tužbenih zahtjeva kojim se traži da sud utvrdi da su organi države stavljanjem lica u karantin na osnovu rješenja Sanitarne inspekcije protivpravno povrijedili pravo na slobodu, pravo na dostojanstvo i nepovredivost ličnosti i pravno na psihički (duševni) integritet, kao prava ličnosti, i njima se traži 5.000 eura.

Ukazano je i na spor koji je Pošta Crne Gore pokrenila protiv Uprave za katastar i državnu imovinu, na parnične postupke koje su protiv Ministarstva prosvjete pokrenuli razriješeni direktori škola, kao i na spor koji je pokrenula bivša sudija Svetlana Vujanović, koja traži 15.000 eura po osnovu naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti usled diskriminacije. Istovrsne tužbe podnijete su od strane ranijih državnih tužilaca povodom istovrsnih odluka Tužilačkogsavjeta.

U informaciji se navodi da je Zaštitnik u drugom kvartalu ove godine primio ukupno 960 tužbi kojima su pokrenuti parnični postupci pred osnovnim sudovima, Privrednim sudom i Vrhovnim sudom.

Blagovremeno postupati po računima i fakturama

U posmatranom periodu, kako se navodi u informaciji, pred Centrom za alternativno rješavanje sporova zaključeno je 108 poravnanja, a postupljeno je u ukupno 202 predmeta.

– Neophodno je da državni organi, u cilju smanjenja troškova postupka, postupaju blagovremeno po računima i fakturama, pravosnažnim sudskim presudama i rješenjima, kako bi se izbjegla prinudna naplata i nepotrebno uvećavanje troškova postupka izvršenja. Potrebno je da svaka budžetska jedinica na vrijeme plaća potraživanja svojih zaposlenih koja su u skladu sa zakonom, Opštim kolektivnim ugovorom i Granskim kolektivnim ugovorom, a imajući u vidu sudsku praksu u predmetima iz istog činjeničnog i pravnog osnova, i time spriječe dodatne troškove kako u sudskim postupcima, tako i u postupcima izvršenja navedeno je u informaciji Zaštitnika.

Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *