Lažni euri preplavili Hrvatsku

Dodajte komentar

Još u januaru ove godine objavljena su upozorenja o pojavi lažnih novčanica eura koje su, u stvari, filmski rekviziti, već sljedećeg mjeseca u Hrvatskoj su se pojavile izuzetno kvalitetni falsifikati, a gotovo da ne prođe mjesec da neko u Hrvatsku ne pokuša da unese lažne novčanice eura.

Ni sada situacija nije ništa bolje, piše RTL. U sedam mjeseci uhvaćeno je lažnih milion kuna, više od 150 hiljada eura. Falsifikuje se sve – pa čak i 5 eura. Iz HNB-a upozoravaju: špic je sezone, pazite što primate. Na dijelu najčešće krivotvorenih novčanica čak i piše da nisu zakonsko sredstvo plaćanja, a neko je s njima u Hrvatskoj prevaren, iako su lošeg kvaliteta.

“Već na licu falsifikata piše: This is not legal it is be used for motion props, a takođe neke imaju na naličju prop copy. Dakle prilikom primanja novčanice važno je pogledati je i s lica i s naličja da bi se barem na kratko vidjelo da li se radi o originalu ili kopiji”, kaže rukovoditeljka Sektora za analizu gotovog novca HNB-a Martina Skenderović Božičević.

Pošte, banke i ostale finansijske institucije imaju prave brojače novca koji prepoznaju bilo kakav falsifikat i izdvajaju ga iz mase. Baš kao i druge valute.

“Postoji i zaštitno obilježje – optičko promjenjiva boja koja se mijenja iz ljubičaste u maslinasto zelenu odnosno smeđu, u zavisnosti kako koja osoba vidi, i koja mora biti vidljiva na originalnoj novčanici, što na krivotvorini nije uočljivo. Ta prelivajuća boja nije uočljiva,, samo svjetluca ljubičasto, ali kad je okrenemo ne mijenja boju”, dodaje Skenderović Božičević za RTL.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 2.380 krivotvorenih euronovčanica vrijednosti gotovo 150 hiljada eura. Najviše se falsifikuje novčanica od 50 eura, slijedi ona od 20. Na visokom trećem mjestu je novčanica od 100 kojih je ove godine popisano 347.

Falsifikuje se i novčanica od 500 eura koja se više ne emituje. I to čak 26 u pola godine, iako je malo ko uopšte uživo vidio. Inače, s njom se i dalje normalno može plaćati, samo više nema novih.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *