Dimon o potezu Fitcha: Rezanje rejtinga SAD-a je smiješno i nebitno

Dodajte komentar
Prvi čovjek JPMorgan Chasea Jamie Dimon

Smanjenje dugoročnog kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država od strane Fitch Ratings u krajnjem nije važno, JPMorgan Chase rekao je izvršni direktor Jamie Dimon za CNBC.

“To zapravo i nije toliko važno, jer tržište – a ne rejting agencije – određuje troškove posuđivanja”, rekao je Dimon za CNBC-a.

Ipak, “smiješno” je da druge zemlje imaju viši kreditni rejting od SAD-a kada zavise od stabilnosti koju stvaraju SAD i njihova vojska, dodao je Dimon.

“Pomalo je smiješno da oni budu trostruko A, a ne SAD. To je još najprosperitetnija nacija na planeti, to je najsigurnija nacija na planetu”, rekao je Dimon.

Fitch je u utorak snizio rejting zemlje na AA+ s AAA, ukazujući na “očekivano fiskalno pogoršanje tokom sljedeće tri godine”, eroziju upravljanja i rastuće državno zaduženje.

Agencija je stavila američki rejting pod nadzor u maju nakon što su se članovi Kongresa posvađali oko podizanja gornje granice duga i doveli zemlju do gotovo neizvršene obaveze.

“Trebali bismo da se riješimo gornje granice duga. Koriste ga obije strane na načine koji šire nesigurnost na tržištima”, rekao je.

U opsežnom intervjuu, Dimon se dotakao tema uključujući vještačku inteligenciju, američku ekonomiju, regulaciju banaka i geopolitiku.

Nazvao je AI tehnologiju poput ChatGPT-a “mjenjačem igre” koji će vjerovatno pomoći budućim generacijama da žive duže, bolje.

“To treba učiniti kako treba. Brinem se zbog toga jer će ga i negativci koristiti”, dodao je Dimon.

Američku ekonomiju, rekao je, podržavaju potrošačka i poslovna snaga, niska nezaposlenost i zdravi bilansi.

“Prilično je dobro, čak i ako uđemo u recesiju. Dio olujnog oblaka još je tu”, dodao je, osvrnuvši se na prošlogodišnje upozorenje o ekonomiji.

Ono što najviše zabrinjava Dimona su geopolitički rizici stvoreni ratom u Ukrajini i nastojanjem Federalnih rezervi da obuzda svoj bilans, poznato kao “kvantitativno stezanje”.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *