Raiffeisen Bank u druom kvartalu prihodovala 2,2 milijarde eura, ruska “divizija” pala na 35 odsto

Dodajte komentar

Austrijski Raiffeisen Bank International izvijestio je u utorak o blagom padu prihoda u drugom tromjesečju nakon smanjenog poslovanja u Rusiji. U razdoblju od arila do juna RBI-jev operativni prihod iznosio je 2,2 milijarde eura i bio je manji za 3,1 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Neto prihod od kamata skočio je za 12,4 odsto, na 1,36 milijardi eura, odražavajući podignute kamatne stope u eurozoni. Neto prihod od naknada i provizija smanjio se za 12 odsto, na 732 miliona eura. Neto dobit od trgovanja potonula je za 77,3 odsto, na 30 miliona eura. Banka je drugo tromjesečje zaključila s konsolidovanom dobiti od 578 miliona eura. U istom prošlogodišnjem periodu, iznosila je 1,27 milijardi eura.

RBI ističe da je smanjila poslovanje u Rusiji u drugom tromjesečju, navodeći da je udio ruskog poslovanja u operativnom prihodu sveden na 35,1 odsto, sa 45,1 odsto u prva tri ovogodišnja mjeseca. Operativni prihod u Rusiji bio je manji za 270 miliona eura nego u prvom tromjesečju.

“Od početka rata u Ukrajini Raiffeisenbank Russia smanjio je obim kredita u rubljima za 35 odsto. Broj eurskih transakcija u SWIFT-u sada je manji no što je bio prije rata”, navode.

To se pokazalo i u 1,5 odsto nižem ukupnom neto prihodu od kamata u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca. Neto prihod od naknada i provizija potonuo je na tromjesečnom ninvou za 24,4 odsto, a neto dobit od trgovanja za 65,4 odsto. Procjenjuju da će im se neto prihod od kamata u ovoj godini kretati u rasponu od 3,8 do četiri milijarde eura. Kada se uključi i poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji, trebalo bi da iznosi između 5,3 i 5,4 milijarde eura.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *