Otvaranje žičare Kotor-Lovćen 12. avgusta, Abazović tvrdi da su riješeni problemi sa napajanjem

Dodajte komentar

Žičara Kotor-Lovćen za komercijalnu vožnju biće otvorena 12. avgusta.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ranije danas je kazao da se radovi na žičari finalizuju, nakon čega bi trebalo da bude stavljena u funkciju. Bilo je, ističe, par problema sa električnim napajanjem, ali su oni riješeni.

“To je najveći projekat u istoriji Crne Gore kada je u pitanju njena promocija. Mi smo imali probnu vožnju 13.jula 2023. godine, prošle godine 13.jula smo postavili kamen temeljac. Najava investitora je bila da će to da bude u par nedjelja, da se ona stavi u punu funkciju za turiste. Tačno je da je bilo problema sa napajanjem električnom energijom, to je stvar infrastrukture Crne Gore, mi smo juče uspjeli da riješimo da oni imaju priključak na trafostanicu koja im je glavna, imaće i na sporedne, imaće i svoje alternativne modele napajanja kroz velike agregate”, kazao je Abazović, odgovarajući na pitanja novinara u Vili Gorica.

Upitan o problemima mještana koji tvrde da je devastiran Nacionalni park Lovćen, Abazović misli da će vrijednost da skoči nakon otvaranja, kako za nacionalni park, tako i za mještane.

“Ne treba da se plašimo projekata. Da bi ljudi zavoljeli NP Lovćen, ili bilo koji, moraju da odu da ga vide. Ko god ode tamo gore, taj će da se zaljubi u Crnu Goru i Lovćen. Ovakvi projekti postoje svuda u svijetu. Žičara mora da se napaja na električnu energiju, ne vidim tu nikakav problem. Mislim da će sama vrijednost nacionalnog parka samo da poraste nakon što se žičara stavi u pogon. Vjerujem da će i mještanima da donese ogromne benefite u ekonomskom smislu”, kazao je Abazović.

Podsjećamo, trasa žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji Opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1,35 hiljada metara nadmorske visine.

Dužina trase je oko 3,9 hiljada metara, projektovani kapacitet 48 gondola na nivou od 1,2 hiljade putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Projekat realizuje konzorcijum Novi Volvox–Leitner na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *