Funte sa likom kralja Čarlsa Trećeg u opticaju od sredine 2024. godine

Dodajte komentar

Banka Engleske objavila je na svom veb sajtu prikaz novih novčanica britanske funte sa likom kralja Čarlsa Trećeg, koje bi trebalo da se pojave u opticaju do sredine iduće godine. Lik kralja naći će se na papirnim novčanicama od pet, 10, 20 i 50 funti.

Kraljev portret biće odštampan na prednjoj strani novčanica, kao i na bezbjednosnom žigu, dok će njihov ostali izgled biti nepromijenjen. Banka Engleske navodi da se autentičnost novih novčanica može proveriti na isti način kao i onih sa likom kraljice Elizabete Druge.

Banka ističe da novčanice sa likom kraljice biti i dalje u opticaju, a nove novčanice sa kraljevim likom biće štampane kao zamjena za one koje su istrošene od upotrebe i kako bi se zadovoljilo sveukupno povećanje potražnje za novčanicama.

U saopštenju banke se navodi da je njen pristup u skladu sa smjernicama Kraljevske kuće, kako bi se minimalizovali ekološki i finansijski uticaji ove promjene. Izrada banknota je visokokvalitetna sa visokim bezbjednosnim elementima koji sprečavaju falsifikovanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *