Dobit HSBC porasla 89 posto, iznad očekivanja analitičara

Dodajte komentar

HSBC je nadmašio očekivanja analitičara izvijestivši o skoku dobiti prije oporezivanja od 89% u drugom tromjesečju.

Dobit prije oporezivanja za tromjesečje koje je završilo u julu iznosila je 8,77 milijardi dolara, nadmašivši očekivanja od 7,96 milijardi dolara.

Neto dobit iznosila je 6,64 milijarde dolara, nadmašivši očekivanih 6,35 milijardi dolara u procjenama analitičara koje je sastavila banka, skočivši za 27% u poređenju s istim razdobljem prethodne godine.

Ukupni prihod za drugo tromjesečje iznosio je 16,71 milijardu dolara, 38% više od 12,1 milijarde dolara ostvarenih u istom razdoblju prije godinu dana.

Evo ostalih istaknutih stavki finansijskog izvještaju banke:

Neto prihod od kamata iznosio je 9,3 milijarde dolara u drugom tromjesečju, u poređenju sa 6,9 milijardi dolara u istom razdoblju prije godinu dana.

Neto kamatna marža, mjera profitabilnosti kreditiranja, porasla je za 43 bazna boda na godišnjem nivou na 1,72% u drugom tromjesečju 2023.

U svjetlu rezultata, upravni odbor HSBC-a odobrio je drugu privremenu dividendu od 0,10 USD po dionici i najavio da namjerava da pokrene dalji otkup dionica u iznosu do 2 milijarde USD, za koji “očekujemo da će uskoro započeti i završiti u roku od tri mjeseca.”

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *