Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama danas cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju da je ciklus povećanja kamata u zapadnim ekonomijama pri kraju i jer se čekaju nove podsticajne mjere u kineskoj ekonomiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, dostigavši rekord od marta prošle godine. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Hong Kongu su, pak, pale oko 0,1 posto.

Podršku tržištima ponajviše pruža nada ulagača u nove poticajne mjere u kineskoj ekonomji, s obzirom da su i jutros objavljeni podaci o aktivnostima u proizvodnom sektoru u julu pokazali da druga po veličini svjetska ekomonija raste znatno sporije nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih Covid mjera.

Cijene dionica podržava i nada ulagača da će američko i ekonomija eurozone izbjeći recesiju, unatoč snažnom povećanju kamatnih stopa američkog Feda i ECB. Uz to, ulagači se nadaju da je ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama, koji traje već duže od godinu dana, pri kraju, s obzirom da inflacioni pritisci popuštaju.

– Trenutno smo u nekoj vrsti ekonomske nirvane, s obzirom da su ekonomije vrlo otporne na povećanje kamata, da inflacija popušta i da su zarade kompanija solidne, kaže Tony Sycamore, analitičar u kompaniji IG.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *