Počinje MFF – Bar postaje epicentar inovacija i kreativnosti u gejmingu

Predsjednik IESF, saudijski princ Faisal Al Saud dolazi na Montenegro Future Festival

Predsjednik Svjetske Esport federacije IESF, saudijski princ Faisal Bin Bandar bin Sultan Al Saud, učestvovaće na Montenegro Future Festivala, koji počinje u petak, 10. maja u Baru.

Montenegro Future Festival, u organizaciji Saveza elektronskih sportova Crne Gore i uz podršku Turističke organizacije Bar i Opštine Bar, održava se do 12. maja kao globalni događaj koji kombinuje gejming, IT i pop kulturu.

Glavni događaji Festivala su European Gaming Summit i Adria Efootball Cup u kojem učestvuju igrači iz 15 država svijeta i igraju za neke od globalno poznatih klubova kao što su Barselona, Arsenal, Roma, Liverpool i Partizan.

European Gaming Summit koji će se održati u sklopu festivala, predstaviće ukupno 14 panel diskusija, među kojima su i one o esportu, poslovnim prilikama, turizmu, nacionalnim federacijama, AI & tehnologiji, i organizaciji turnira. HRH Princ Faisal Al Saud govoriće na panelu nakon svečanog otvaranja a na događaju će učestvovati još jedan predstavnik „plave krvi” – princeza Sophia Wolkonsky, osnivačica i CEO Castillia organizacije.

„Održavanje Evropskog gejming samita u Baru predstavlja izuzetan uspjeh i veliku čast za naš grad. Kroz ovaj događaj, Bar postaje epicentar inovacija i kreativnosti u gejming industriji, pokazujući svoju sposobnost za organizaciju velikih događaja i svoju otvorenost prema novim oblicima zabave i industrije”, saopštio je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Prema njegovim riječima, evropski gejming samit donosi energiju mladosti i entuzijazam, te predstavlja priliku za razmjenu ideja i povezivanje stručnjaka iz cijelog svijeta.

“Bar, nekada poznat kao tranzitno čvorište, danas ponosno stoji kao sve atraktivnija turistička destinacija, privlačeći ne samo tradicionalne turiste već i gejming entuzijaste.

Ova transformacija nije došla preko noći, već je rezultat naše vizije, predanosti i upornog rada na razvoju turizma. Potvrda naše vizije Bara kao mjesta otvorenog za sve oblike kreativnosti i raznolikost jeste upravo ovaj samit. Neka ova manifestacija bude pokazatelj naše predanosti razvoju, naše sposobnosti da se prilagodimo i naše želje da postanemo lideri u modernom svijetu, a vrata Opštine Bar će uvijek biti širom otvorena za maksimalnu podršku ovakvim događajima i inicijativama koje mijenjaju lice Bara u grad života, grad budućnosti”, dodao je Raičević.

Da je Bar prepoznao potencijal cijele gejming industrije kao i IT, robotike i sličnih te da će i u budućnosti ulagati u promociju tih industrija i targetirati Bar kao gejming i IT city, smatra direktor TO Bara, Danilo Orlandić.

– U planu da je ovi projekti koje radimo promovišu Bar van sezone kao turističku destinaciju i targetiraju je kako u regionu tako i u Evropi, kroz sve dogadjaje koje radimo i planiramo da radimo. Za ovu godinu smo imali game jam, robotičku ligu u maju kao i MFF sad u maju. U planu je par velikih projekata, uz ove postojeće kao što je BLAST turnir u Counter Strike 2 igrici i slični. Takodje, Bar planira da ovim targetiranjem i promocijom privuče strane investitore koji bi ulagali u Bar. Odlučili smo da je, pogotovo u periodu prije i posle sezone bolje dati priliku novim trendovima koji mogu privući publiku i goste van Crne Gore, mimo nekih tradicionalnih koncerata i dogadjaja koje svi organiziju jer, budućnost je u gejmingu i novim tehnologijama – kazao je on.

Sa više od 50 jedinstvenih govornika iz ukupno 30 zemalja svijeta MFF je i najveća konferencija ove vrste u ovom dijelu Evrope. U sklopu konferencijskog dijela održaće se i edukativne radionice američke organizacije NASEF (https://www.nasef.org/) koje su otvorene za javnost.

Festival predstavlja značajno okupljanje lidera industrije, inovatora, donosilaca odluka koji oblikuju budućnost gejminga i tehnologije u regionu i svijetu, a pored princa Al Sauda, najvažniji među njima su: Andrzej Krasnicki, Poljska (Predsjednik Evropske gaming federacije), Mario Celan, Hrvatska (Educatorium), Saša Marinković (Direktor, AI marketing AMD), Lance Mudd, USA (Samurai Labs, član borda direktora IESF-a), Boban Totovski, Sjeverna Makedonija (Sekretar IESF-a), Gerald Solomon, USA (Izvršni direktor NASEF-a, član borda direktora IESF-a), Rustam Aghasiyev, Azerbejdžan (Glavni savjetnik GEF-a), David Neichel, Francuska (ESL FACEIT Group), Mostafa Abusamra, Saudijska Arabija (Projektni menadzer u Esport federaciji Saudijske Arabije) i drugi.

Podijeli ovaj članak