Očekuje se povećanje kamatnih stopa ECB za 0, 25 odsto

Dodajte komentar

Očekuje se da će Evropska centralna banka (ECB) na sastanku Upravnog savjeta u četvrtak u Frankfurtu donijeti odluku o još jednom povećanju kamatnih stopa.

Tržišta očekuju povećanje za 0,25 odsto, kao nastavak napora ECB da obuzda inflaciju u eurozoni.

Ako bude donijeta očekivana odluka, bilo bi to deveto povećanje kamatnih stopa ECB u posljednjih godinu dana, kada je prekinut dug period rekordno niskih kamatnih stopa. Tokom proteklih 12 mjeseci glavne kamatne stope ECB porasle su za četiri odsto.

ECB je u julu prošle godine započela sa povećavanjem troškova zaduživanja kako bi se izborila sa rastućim cijenama, čime je započeo najagresivniji ciklus povećanja kamata u istoriji banke. Kamatna stopa na depozite porasla je od tada sa negativnih 0,25 odsto na 3,75 odsto.

Iako je prošlog mjeseca inflacija u eurozoni iznosila 5,5 odsto, što je pad u odnosu na maj kada je bila 6,1 odsto, bazna inflacija, koja isključuje cijene energije, hrane, alkohola i duvana, zapravo je porasla na 5,4 odsto u junu, sa 5,3 odsto u maju.

Inflacija „probija svoj put kroz ekonomiju u fazama“, rekla je krajem juna predsjednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde).

Ona je tom prilikom izjavila da je „malo vjerovatno“ da će ECB moći da kaže da li su stope dostigle vrhunac.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *