Nissan i Renault zajedno ulažu u električna vozila

Dodajte komentar

Nissan će uložiti do 633 miliona dolara u novu jedinicu električnih vozila Renault, saopštili su u srijedu proizvođači automobila, dok su finalizirali uslove svog restruktuiranog partnerstva nakon mjeseci pregovora.

Potpisivanje sporazuma će se vjerovatno smatrati pozitivnim. Razgovori između dvije kompanije potrajali su mesecima, duže nego što se očekivali, zbog zabrinutosti Nissana za zaštitu svoje intelektualne svojine, prenosi Reuters.

Sporazum pomaže objema kompanijama da se usresrede na brže kretanje kroz industriju koja se brzo mijenja. Za Nissan, to znači da se bori sa sve mračnijim izgledima za inostrane proizvođače električnih automobila u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila.

Japanski proizvođač automobila saopštio je da je Kina i dalje izazov nakon što je izvijestio da je skoro udvostručio profit u prvom kvartalu tekuće godine zahvaljujući slabijem jenu i boljoj prodaji u Japanu i u Sjevernoj Americi.

Kineski automobilski brendovi na putu su da dostignu nešto više od 50% ukupne prodaje na svom domaćem tržištu ove godine, zbog rastuće dominacije električnih vozila.

Nissan je najavio da će uložiti 633 miliona dolara u Ampere, jedinicu za električna vozila kompanije Renault. Francuska kompanija smanjiće istovremeno svoj udio u Nissanu sa oko 43 na 15%. Procenjuje se da bi Ampere moga vrijediti do 10 milijardi dolara, a Nissan je nagovijestio u februaru da će uložiti do 15% ukupne vrijednosti jedinice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *