Turizmu na Mediteranu prijeti veliki pad

Dodajte komentar

Evropa trenutno prolazi kroz neke od najtoplijih temperatura ljeta dosad, a očekuje se još jedan toplotni talas koji će sljedećih dana gurnuti živu blizu rekordnih nivoa, piše CNBC.

Intenzivni i dugotrajni niz toplotnih talasa nedavno je donio temperature preko 45 stepeni Celzija u dijelovima Grčke, istočne Španije te Sardinije i Sicilije i u južnoj Italiji.

Podaci Evropske komisije za putovanja, neprofitne organizacije sa sjedištem u Briselu, pokazali su ranije ovog mjeseca da se broj putnika koji planiraju putovati između juna i novembra ove godine smanjio za 4% u poređenju s 2022. — no ostao je na visokih 69%.

Đanija je bila najpopularnije odredište za putovanja, s 8% ispitanika koji su planirali godišnji odmor u nadolazećim mjesecima, objavio je ETC. Južnoevropsku državu odmah su slijedile Francuska (7%), Italija (7%), Grčka (5%) i Hrvatska (5%). Popularnost mediteranskih odredišta za odmor, međutim, pala je za 10% u poređenju s prošlom godinom, kada je Evropa doživjela najtoplije ljeto u istoriji.

U međuvremenu, ETC je rekao da su mjesta za odmor poput Češke, Bugarske, Irske i Danske doživjela porast popularnosti, pripisujući to otkriće putnicima koji traže odredišta s manje gužve i težnju za hladnijim podnebljima.

Trgovačko tijelo takođe je reklo da su mnogi koji su planirali putovanja u nadolazećim mjesecima tražili pristupačnija iskustva ili razmišljali o putovanjima izvan sezone. Gotovo četvrtina ispitanika rekla je da su zabrinuti zbog ukupnog porasta troškova putovanja, dok je 8% navelo moguće ekstremne vremenske uslove.

Ogromni požari na grčkom otoku Rodosu prisilili su u nedjelju na nezapamćenu evakuaciju oko 19.000 ljudi, dok su šumski požari izbili i na otocima Evia i Krf. To je mnoge turiste ostavilo u neizvjesnosti, a BBC je u ponedjeljak izvijestio da ljudi koji su bili prisiljeni da napuste svoje hotele tokom vikenda od tada spavaju na aerodromu, kao i u sportskim dvoranama, konferencijskim centrima i na ulici.

“Sve više ćete se suočiti s ovime ako budete na odmoru u južnoj Evropi tokom ljetnih mjeseci”, rekao je na Twitteru Bill McGuire, profesor geofizičkih i klimatskih opasnosti sa Univerziteta u Londonu.

Naučnici kažu da ekstremni vremenski uslovi koji su zahvatili cijeli svijet ponovno potvrđuju sve veću hitnost smanjenja emisija štetnih gasova što je brže i dublje moguće, a s tim se slaže i Svjetska meteorološka organizacija UN-a.

“Teška prodaja”

Pad popularnosti mediteranskih zemalja kao popularnih odredišta za odmor mogao bi se poklopiti s novim trendom turista koji traže nova odredišta s nižim temperaturama, piše CNBC.

U Estoniji, na primjer, prosječne ljetne temperature obično se kreću oko 20 stepeni Celzijusa, a mjerena očitanja rijetko prelaze 30 stepeni. Međutim, nije vjerovatno da će doći do marketinških kampanja kojima će se reklamirati hladnija klima u Estoniji.

“Očigledno, u smislu turističkog marketinga, to je malo teško prodati. U cjelini, prodajemo nordijsko iskustvo i činjenicu da postoji obilje prirode i svježeg vazduha. Ali pozicioniranje kao suprotnost toplijim zemljama vjerovatno neće dugoročno koristiti Estoniji”, rekao je Rainer Aavik, rukovodilac za turizam Enterprise Estonia, za javnu radioteleviziju ERR.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *