Očekuje se globalno poskupljenje žita do 15 odsto

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocijenio je da bi izlazak Rusije iz dogovora o bezbjednom izvozu ukrajinskog žita crnomorskim rutama mogao da pokrene globalni rast cijena žitarica od 10 do 15 odsto.

Kako kaže glavni ekonomista MMF-a Pjer-Olivije Gurinša (Pierre-Olivier Gourinchas), crnomorski sporazum o žitu je bio „veoma važan“ za obezbjeđivanje dovoljnih količina žitarica koje mogu biti izvezene iz Ukrajine u cilju ublažavanja cjenovnih pritisaka na prehrambene proizvode, piše RTV pozivajući se na Reuters.

“Suspenzija sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica verovatno će uticati na povećanje cijena. Još procjenjujemo koliko će iznositi to povećanje cijena, ali smatramo da je razumna procjena da će poskupljenje biti u rasponu od 10 do 15 odsto”, rekao je Gurinša.

MMF je prošle nedjelje saopštio da bi povlačenje Rusije iz sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica pogodio regione koji se u velikoj mjeri oslanjaju na isporuke žita iz Ukrajine, uključujući severnu Afriku, Bliski istok i južnu Aziju.

U saopštenju se navodi da se pokazalo da je izvoz ukrajinskih žitarica važan faktor za globalno obezbeđivanje zaliha hrane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *