Fed će opet povećati kamatnu stopu

Dodajte komentar

Očekuje se da će američke Federalne rezerve u srijedu saopštiti odluku o novom povećanju referentne kamatne stope, nakon dvodnevnog sastanka Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC).

Bilo bi to podizanje kamatne stope na najviši nivo u poslednje 22 godine.

Fed bi takođe mogao da najavi mogućnost još jednog povećanja kamatne stope ove godine, prenosi CNN. Kamatna stopa Feda trenutno je 5,25 odsto, a spekuliše se da će njeno novo povećanje iznositi 0,25 procenata.

Očekivano novo povećanje kamatne stope bilo bi 11. u prethodnih godinu dana.

Podsetimo, Fed je posle deset uzastopnih povećanja, čiji je niz započet prošle godine, pauzirao sa podizanjem kamatnih stopa u junu.

Investitori će verovatno želeti da čuju sve detalje sa satanka FOMC-a, prije svega o dinamici eventualnih budućih povećanja kamatnih stopa.

Dalja monetarna politika Feda ključno će zavisiti od ekonomskih pokazatelja narednih nedelja, a situacija je i dalje nepredvidiva.

Američki analitičari predviđaju tri scenarija po kojima bi Fed mogao da djeluje.

To su drugo povećanje kamatne stope u septembru ili jedno povećanje u novembru, kao i opcija da povećanje kamatne stope u julu bude posljednje u ciklusu.

Mogućnost završetka kampanje povećanja kamatnih stopa ima uporište zahvaljujući padu inflacije u junu na tri odsto u odnosu na 9,1 u junu prošle godine.

Ministarstvo trgovine SAD objaviće u petak nove podatke o visini ličnih izdataka za potrošnju u junu.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *