Alphabet rezultatima nadmašio očekivanja analitičara

Dodajte komentar

Googleova matična kompanija Alphabet u utorak je izvijestila o rastu dobiti u drugom tromjesečju od 14,8 posto na 18,37 milijardi dolara, ili 1,44 USD po dionici na godišnjem nivou. To je nadmašilo očekivanja analitičara Wall Streeta.

Analitičari su u prosjeku očekivali da će kompanija zaraditi 1,34 dolara po dionici, prema podacima koje je prikupio Thomson Reuters. Prihodi kompanije porasli su sedam posto na 74,6 milijardi dolara.

“Postoji uzbudljiv zamah u našim proizvodima i kompaniji koji je podstakao naše snažne rezultate u ovom tromjesečju”, rekao je izvršni direktor Alphabeta i Googlea Sundar Pichai.

“Naše kontinuirano rukovodstvo u vještačkoj inteligenciji i naša izvrsnost u inženjerstvu i inovacijama pokreću sljedeću evoluciju pretraživanja i poboljšavaju sve naše usluge”, dodao je.

Glavna finansijska direktorica Ruth Porat rekla je da rezultati odražavaju kontinuiranu otpornost pretraživanja, s ubrzanim rastom prihoda u pretraživanju i YouTubeu te zamahom u oblaku.

Iako se u posljednje vrijeme priča o vještačkoj inteligenciji, trenutno najvažniji dio Googleovih prihoda čini digitalno oglašavanje od kojeg ostvaruje najveći dio prihoda.

Kompanija je izvijestila o prihodu od oglasa od 58,1 milijardu dolara, nadmašivši očekivanja analitičara od 57,5 milijardi dolara.

Google je važan igrač i na polju računarstva u oblaku, gdje su prihodi u godinu dana porasli za 27 posto na osam milijardi dolara.

Prema Wall Street Journalu, Googleov suosnivač Sergey Brin vratio se u sjedište kompanije u Kaliforniji, pomažući timovima u razvoju još više proizvoda vještačke inteligencije.

On i suosnivač Larry Page povukli su se s aktivnih uloga u Googleu 2019. kada je Pichai izabran za izvršnog direktora.

Dionice Alphabeta porasle su za 6,09 posto na 129,65 dolara nakon objave rezultata.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *