Prodaja električnih automobila u EU prvi put nadmašila prodaju automobila na dizel

Dodajte komentar

Građani EU-a u junu su kupili više električnih automobila nego automobila sa dizel motorom, pokazali su u srijedu podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila – ACEA.

Električni automobili prvi su put nadmašili prodaju automobila na dizel, naveli su u udruženju.

Sa 158.252 registracije, novi električni automobili ostvarili su 15,1 posto tržišnog udjela u junu.

– To pozicionira električne automobile na baterije kao treći najpopularniji izbor ljudi koji kupuju novi automobil, ispred auta sa dizel motorom po prvi put – navode iz ACEA-e.

Automobili na dizel imali su 13,4 posto tržišnog udjela, navodi belgijska novinska agencija Belga.

Najpopularniji izbor kod kupovine ličnog automobila imali su automobili na benzin (36,3 posto tržišnog udjela), a slijede ih hibridni električni automobili (24,3 posto), prenosi Biznis.ba.

U prvoj polovini 2023. u EU je registrovano više od 5,4 miliona novih ličnih automobila, 18 posto više nego u istom razdoblju 2022.

– Napredak u posljednjih nekoliko mjeseci ukazuje na to da se evropska automobilska industrija oporavlja od poremećaja u lancu snabdijevanja uzrokovanih pandemijom COVID-19. Međutim, brojke su i dalje 21 posto manje nego 2019. godine – stoji u saopštenju ACEA-e.

U Belgiji je u prvoj polovini godine registrovano 264.475 novih ličnih automobila, preko 35 posto više nego u prvoj polovini 2022.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *