Ovako izgleda američka ekonomija vrijedna 20 triliona dolara (infografika)

Dodajte komentar

Svaka američka država igra značajnu ulogu u cjelokupnoj ekonomiji zemlje. Neke manje, neke više. Teksas, na primjer, generiše proizvodnju koja se može uporediti sa ekonomijom Južne Koreje, a čak i malo geografsko područje poput Washingtona DC proizvodi više od 129 milijardi dolara godišnje.

Infografika koja slijedi u nastavku koristi godišnje podatke iz 2022. iz američkog Biroa za ekonomske analize (BEA) kako bi prikazala bruto domaći proizvod (BDP) svake države, istovremeno naglašavajući lični dohodak po glavi stanovnika.

Države

Kalifornija je daleko najveća državna ekonomija u SAD-u sa 2,9 triliona dolara po BDP-u, a kada se uporedi njena nominalna vrijednost (3,6 triliona dolara) sa nacionalnim BDP-om širom svijeta, BDP Golden Statea bi bio na 5. mjestu ukupno, odmah ispod Njemačke i Japana.

Evo detaljnog pogleda na podatke:

Kalifornija, Njujork i Teksas čine skoro jednu trećinu ekonomije zemlje, zajedno sa 6,3 triliona dolara realnog BDP-a u 2022. Jedina druga država koja je dostigla granicu od trilion dolara je Florida sa 1,1 trilion dolara.

Ekonomiju Teksasa uglavnom pokreću industrije kao što su napredna proizvodnja, biotehnologija, vazduhoplovstvo i odbrana. Država je takođe dom brojnih velikih kompanija, poput Tesle i Texas Instrumentsa, koje je čine središtem za radna mjesta i inovacije.

New York je lider u industriji osiguranja, agrobiznisa, čiste energije i sajber sigurnosti, između ostalog. Zumiranje područja New Yorka otkriva ogromne izvore ekonomskog rezultata iz sektora turizma, medija i finansijskih usluga.

Lični prihod po glavi stanovnika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *