Sastanak ambasadorke Češke sa čelnicima PKCG o mogućnostima dalje saradnje

Dodajte komentar

Na sastanku održanom 18. jula 2023 godine, između predsjednice PKCG dr. Nine Drakić i ambasadorke Republike Češke u Crnoj Gori, Nj.E. Janine Hrebičkove, kome su još prisustvovali i potpredsjednik PKCG Pavle D. Radovanović i predstavnik Czechtrade za našu državu Izudin Gušmirović, tema je bila mogućnost snaženja saradnje između dvije tradicionalno prijateljske države u nizu oblasti kao što su energetika, željeznička i drumska infrastruktura i ostale oblasti ekonomije gdje postoje brojni neiskorišćeni potencijali.

Ambasadorka je iskoristila priliku i informisala sagovornicu da je Privredna komora Češke izabrala novog predsjednika Zdeneka Zajičeka, te da je, posredstvom Ambasade, ukoliko bude mogućnosti, na jesen predviđen sastanak čelnika ove dvije poslovne asocijacije.  Dalje se ambasadorka Hrebičkova interesovala na koji način bi PKCG pri potencijalnoj budućoj saradnji mogla biti od pomoći u oblastima za koje je Republika Češka izrazila interesovanje a to su energetika, željeznička i putna infrastruktura, saradnji u oblasti zaštite životne sredine, u oblasti zdravstvene zaštite i opreme, oblasti bezbjedonostnog sektora i spasilačkih službi.

Predsjednica Drakić je upoznala ambasadorku sa međunarodnim aktivnostima krovne asocijacije crnogorske privrede, kojima doprinosi internacionalizaciji poslovanja njenih članica, sa fokusom na organizaciju nastupa na sajmovima, poslovnih foruma, posjeta privrednih delegacija partnerima iz drugih država i sličnom.

– Mnogo je potencijalnih mogućnosti za saradnju, naročito na infrastrukturnim projektima čija je realizacija svakako preduslov daljeg razvoja privrede – istakla je Drakić.

Ambasadorka je istakla da je fokus njihovog rada u prethodnom periodu bio usmjeren osim eknomske diplomatije i na javnu diplomatiju čiji je sastavni dio i kulturna diplomatija. Ambasadorka očekuje da će nova stabilna, proevropska Vlada još više produbiti našu saradnju u oblastima koje su od obostranog interesa na primjer energetike, prije svega iz obnovljivih izvora energije, saobraćajne infrastrukture i metaloprerađivačke industrije.

Češkoj strani su takođe interesantni projekti plutajuće elektrane na nikšićkim jezerima, kao i eventualna izgradnja gasne elektrane koja bi se oslanjala na predviđeni LNG terminal u Baru, a koji bi doprinio da Crna Gora postane hab za gasifikaciju okruženja, kao i drugi iz obnovljivih izvora energije. Takođe, žele da učestvuju rekonstrukciji crnogorskih  željeznica što je bio slučaj rekonstrukcije pruge Podgorica – Nikšić koju su izvodile kompanije iz Češke, ali i na prijmer izgradnji ostalih faza autoputa,saopšteno je na sastanku.

Ambasadorka je predstavnike PKCG informisala o Projektima ekonomske diplomatije iz oblasti Smart City – pametnih gradova, predstavljanje adaptacije vozila za potrebe Uprave Policije, predstavljanje firmi iz sektora bezbijednosti i spasilačkog sektora već održanim u prethodnom periodu kao i projekti ekonomske diplomatije iz oblasti zdravstvene infrastrukture, opreme i  farmaceutike, projekti iz oblasti zaštite životne sredine i projekti upravljanja otpadom koji se planiraju do kraja tekuće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *