Prekid sporazuma o izvozu žitarica uzdrmaće finansijski sektor

Dodajte komentar

Na globalnom nivou analiziraju se posljedice isteka sporazuma Ukrajine i Rusije o izvozu žitarica, a ekonomisti kažu da je time počela druga faza ekonomskog rata koja će se odraziti na sve sektore, ne samo na prehrambeni.

U Ukrajini, kaže, trenutno ima puno komponenti koje se ubrzavaju i vrlo brzo će biti jasno šta će se u bližoj budućnosti promijeniti ne samo u svijetu i Evropi, već i u našem regionu.

Jasniju sliku pravog stanja imaćemo nakon 1. avgusta.

Godina i po rata u Ukrajini promijenila je sliku Evrope i svijeta kakvu smo poznavali prije izbijanja sukoba. Posljedice su vidljive i u sektorima energetike, bankarstva i poljoprivrede.

I aktuelne pojačane ofanzive na obje strane, kao i prekid sporazuma o izvozu žitarica, neminovno će uzdrmati cijeli finansijski sektor, kaže za TVCG ekonomski analitičar Draško Aćimović.

“Ovo su velika dešavanja trenutno u Ukrajini i mislim da počinje novi, a ne prvi krug pakla. Mislim da počinje taj drugi krug gdje ćemo doživjeti opet nove velike finansijske promjene”, naveo je on.

Očekuje, kako kaže, novi talas inflacije, a i nestašice će biti osjetne.

“Sve će to pokrenuti jedan novi proces. Tek 1. avgusta će biti završen tzv stres test banaka EU, to je nekih, sve zajedno, 90 i nešto banaka koje čine 75 odsto ukupnog kapitala bankovnog EU i da će tek tada znati stvarno stanje u bankama”, pojasnio je Aćimović.

Kako ističe, posebno loše stvari desile su se u Ukrajini posljednjih trideset dana i to se svakodnevno pojačava.

“Sa rušenjem brane došlo je do jednog ekocida enormnih razmjera koji se još uvijek nedovoljno objavljuje u Evropi i cijelom svijetu. To je jedno strahovito ekološko zagađenje koje ide preko Dunava u Crno more”, dodao je Aćimović.

U Ukrajini, kaže, trenutno ima puno komponenti koje se ubrzavaju i vrlo brzo će biti jasno šta će se u bližoj budućnosti promijeniti ne samo u svijetu i Evropi, već i u našem regionu.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *