Od kuće najviše rade Kanađani, Njemci prvi na evropskom kontinentu

Dodajte komentar

Rad od kuće sve je češća pojava nakon izbijanja pandemije korona virusa, Ali udio u evropskim zemljama jako varira. Njemačka je tu među vodećim zemljama u Evropi.

Zaposleni u Njemačkoj s jednim danom rada od kuće sedmično su na drugom mjestu među 17 evropskih zemalja, pokazalo je istraživanje instituta Ifo.

Ispred Njemačke je samo Velika Britanija sa 1,5 dana. Na globalnom nivou, među 34 zemlje uključene u istraživanje, ispred Njemačke su Kanada sa 1,7 danom sedmično, SAD sa 1,4 dana i Australija s 1,3 dana. Ukupni prosjek je 0,9 dana rada od kuće sedmično, objavio je Ifo.

U Evropi su Finska i Holandija takođe stigle do jednog dana, ali je Njemačka nešto bolja što se tiče decimala.

U Austriji je prosjek 0,8 dana, u Poljskoj i Italiji 0,7 dana, a u Francuskoj i Danskoj 0,6 dana sedmično. Studija je pokazala da je prosječni udio rada od kuće posebno nizak u Južnoj Koreji, 0,4, kao i u Japanu i Grčkoj – 0,5.

Nema jednostavnog objašnjenja, rekao je ekspert Ifo-a Mathias Dolls.

Uticaj na rezultate može imati struktura ekonomije u pojedinim zemljama, stepen digitalizacije, kao i iskustvo s mjerama karantina tokom pandemije. Vidimo da zaposleni veoma cijene priliku za rad od kuće”, rekao je Dolls, dodavši da postoji veliki jaz između toga koliko takav rad radnici žele i koliko ga poslodavci planiraju.

Globalni prosjek pokazuje da zaposleni žele oko 0,8 dana više nego što to poslodavci planiraju. U Njemačkoj je razlika nešto manja i iznosi 0,6 dana. U prosjeku je 1.800 njemačkih učesnika ankete reklo da želi da radi iz “kućne kancelarije” oko 1,8 dana sedmično.

Odgovori na anketna pitanja pokazuju da rad od kuće može biti češći. Naime, u većini zemalja poslodavci planiraju da ponude više rada od kuće nego do sada.

SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *