MKI priprema hitnu podršku: Sektoru transporta 12 miliona pomoći

Dodajte komentar

Predlog programa privremene hitne podrške transportnom sektoru, u kontekstu trenutne globalne krize izazvane ratom u Ukrajini, odnosi se na pitanja državne pomoći, i u skladu je sa Privremenim okvirom za mjere državne pomoći u kriznim situacijama za podršku privredi nakon ruske agresije naUkrajinu, koji seu Crnoj Gori primjenjuje kao Prilog 8 Pravilnika o listi pravila državne pomoći, piše u rješenju Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) donesenom po prijavi Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Vladin resor namjerava da pomogne sektor transporta sa 12 miliona, od čega je maksimalna pomoć po jednom korisniku milion eura.

Prijavljena mjera podrazumijeva šemu pomoći koja se finansira iz budžeta Crne Gore, pod nazivom Program privremene hitne podrške transportnom sektoru u kontekstu trenutne globalne krize izazvane ratom u Ukrajini. Ministarstvo smatra da je aktuelna kriza jako pogodila cjelokupnu crnogorsku ekonomiju i životni standard građana, jer pored svega navedenog, kriza remeti i lance snabdijevanja, utičući i na izvoz i uvoz, a samim tim i na cijene svih roba i usluga na tržištu. Ovi poremećaji su značajno uticali ne samo na aktivnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) već i velikih preduzeća s obzirom na značajno smanjenje dostupnosti finansiranja, na koje utiču negativne posljedice aktuelne krize, postoji opasnost od negativnoguticaja na zapošljavanje, a vrlo neizvjestan je i budući ekonomski oporavak. Ovaj program ima za cilj da otkloni nedostatak likvidnosti sa kojima se suočavaju transportna preduzeća koja su direktno ili indirektno pogođena ozbiljnim poremećajem privrede izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu i sankcijama koje su uvele EU i međunaroda zajednica, ali i Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU, kao i ekonomske kontramjere koje je do sada preduzela Rusija piše u rješenju AZK.

Namjena pomoći, kako se navodi, jeste kompenzacija za štetu izazvanu prirodnim katastrofama ili vanrednim okolnostima.

Predlog programa odnosi se na hitnu podršku saobraćajnom sektoru koji je naročito pogođen cijenom goriva koja se negativno odrazila na poslovanje transportnih preduzeća uprkos većoj realizaciji pređenih kilometra i prevezenih putnika i robe. Pomoć je predviđena za oblast transporta i to: kopneni saobraćaj, kombinovani saobraćaj, lučki poslovi, pomorski saobraćaj, aerodromski poslovi i vazdušni saobraćaj. Vrsta pomoći je u vidu subvencija i predviđeno trajanje je do 31.12.2023. godine pojašnjeno je u rješenju.

Kako je navedeno, krajnji korisnici mjere su svapreduzeća i preduzetnici u sektoru saobraćaja koji posluju u Crnoj Gori, a na či je pos lovanje u 2022. godini i 2023. godini je uticala kriza, direktno ili indirektno, i kojima su potrebna sredstva za ulaganje u osnovna sredstva ili obrtna sredstva, odnosno tekuće poslovanje.

Procijenjeni broj korisnika ovog programa je između pet i 564, zavisno od broja zainteresovanih licenciranih prevoznika u drumskom saobraćaju. Fizička ili pravna lica koja podliježu sankcijama EU, a kojima se i Crna Gora pridružila, ne mogu imati ni direktnu niti indirektnu korist od ovog programa naveli su iz resora koji vodi Ervin Ibrahimović.

Cijene goriva drastično porasle

MKI je u prijavi navelo da je kriza naročito vidljiva u sektoru transporta s obzirom na to da su cijene goriva, kao osnovnog inputa ovim preduzećima, u prethodnom periodu drastično porasle.

U periodu januar-oktobar 2022. godine prosječna inflacija u Crnoj Gori je iznosila 12,2 odsto, uz ubrzanje u trećem kvartalu (15,3 odsto), pri čemu su cijene hrane i bezalkoholnih pića, ali i transporta (2,0 p.p.) dale najveći pozitivan doprinos rastu potrošačkih cijena za deset mjeseci 2022. godine. U oktobru inflacija je rasla na 16,8 odsto, pri čemu su snažno porasle cijene hrane (30,3 odsto) i goriva (12,3 odsto) naveli su iz MKI.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *